Veliki pritisak na dnu
37

Da li je pronalazak tijela sa nestale podmornice moguć

T. K.
Foto: Pelagic Research Services
Foto: Pelagic Research Services
Kada su pitali američku Obalnu stražu o šansi da se pronađu tijela petorice muškaraca koji su stradali na podmornici Titan, rekli su da je "dno mora izuzetno nemilosrdno okruženje".

Stručnjaci su svjesni da ekstremna sila implozije gotovo sigurno čini nemogućim njihovo pronalaženje. Profesor Blair Thornton objašnjava da je sila na podmornicu u trenutku implozije bila ekvivalentna težini Ajfelovog tornja u Parizu.

Dodao je da je ono jedino, što je štitilo ljude od okeana, izvana, bila struktura podmornice.

"Zamislite sada da nešto što vas štiti od tih velikih sila nestane u trenu. U navali vode, sila bi bila ogromna, oko 10.000 tona koji padaju na strukturu", rekao je Thornton.

Denise Court, profesorica forenzičke genetike, kaže da bi bilo vrlo teško stići do područja dovoljno brzo da se pronađu tijela, ali implozija na maloj podmornici znači da postoji vrlo malo nade da se žrtve vrate svojim voljenima.

Prema National Worldu, implozija bi se mogla dogoditi ako je bilo koji dio trupa podmornice od karbonskih vlakana i titana pretrpio malu pukotinu ili grešku.

Implozija je proces suprotan od eksplozije. Kod implozije se objekt iznenada, nasilno i burno urušava. To je naglo smanjenje obima tijela zbog gubljenja unutrašnjeg pritiska, obično praćeno praskom.