Svijet
4

Da li Evropska unija posustaje u borbi za slobodu medija?

FENA
Evropska unija bi na 3. maj, Svjetski dan slobode medija trebala slaviti kontinuiranu slobodu medija u svim svojim zemaljama članicama.

"Međutim, danas se malo toga može slaviti jer postoji razlozi za duboku zabrinutost da EU posustaje u borbi da zaštiti ključni element svake demokratije", navodi organizacija za slobodu izražavanja Index on Censorship na svojoj internetskoj stranici.

U velikom broju zemalja članica Evropske unije, sloboda medija je ograničena i u padu dok lideri EU-a puno pričaju, a malo rade.

U susjednim zemljama članicama, uključujući i države kandidatkinje poput Turske, Evropska unija posustaje u borbi za slobodu medija.

U Mađarskoj, nezavisnost od političkog uplitanja u poslovanje centralne banke, pravosuđa i regulacija medija dovedeno je u pitanje dok vlada sastavlja novi ustav i smišlja nove regulatorne propise. Trenutno je tako loše stanje u Mađarskoj da Parlamentarna skupština Vijeća Evrope predlaže stavljanje Mađarske na svoj spisak za nadziranje.

Gdje se u svemu ovome nalaze EU lideri?

Više su zabrinuti da li je mađarska centralna banka istinski nezavisna nego da li je ključni element političke i ekonomske odgovornosti - sloboda medija - pod napadom.

Slična situacija postoji u Grčkoj. Dok se osjeća puni pritisak ekonomske krize i dok mjere koje je uvela "trojka" razaraju tkivo grčkog društva, sloboda medija propada.

Protiv novinara Kostasa Vaxevanisa, dobitnika ovogodišnje nagrade Index Press Freedom, podignuta je optužnica 2012. godine jer je objavio takozvani spisak "Lagarde" na kojem su se nalazili Grci koji imaju bankovne račune u Švicarskoj i na taj način vrše utaju poreza. U junu će se voditi suđenje protiv Vaxevanisa, a ako bude proglašen krivim mogao bi biti osuđen na zatvorsku kaznu.

Bruxelles ignoriše ovaj slučaj. Kada su Index on Censorship i njegovi međunarodni partneri upoznali predsjednika Evropske komisije Jose Manuela Barrosa s ovim problemom, on ga je proslijedio nižem diplomati koji je poslao pismo Indexu u januaru u kojem navodi da je slučaj riješen s pozitivnim ishodom i da će Komisija nadzirati daljnja dešavanja u ovom slučaju. Ovakav stepen nezainteresiranosti bio bi smiješan da situacija nije toliko ozbiljna.

U međuvremenu, preko granice Evropske unije, turska vlada napada slobodu medija sa sve drskijom nekažnjivosti. Index je mnoge turske novinare, koji se trenutno nalaze u zatvoru, nominirao za svoju nagradu. Turska se trenutno nalazi ispred Kine i Irana po broju novinara koje je zatvorila, dok drugi novinari stalno gube svoje sedmične kolumne, posao ili ih cenzurišu urednici ili vlasnici medijske kuće za koju rade. Neki novinari su se čak naučili samocenzuri. Evropska unija je u sporim i dugogodišnjim pregovorima oko članstva s Turskom.

"Kandidat za pristupanje Evropskoj uniji mora ispuniti osnovne standarde demokratije uključujući slobodu medija prije početka pregovora. Dakle, gdje je tu Evropska unija i zašto nije obustavila pregovore dok Turska ne prestane vršiti napade na kamen temeljac svoje demokratije - medije?", postavlja pitanje Index on Censorship.

U Velikoj Britaniji postoji haotični nered dok političari pokušavaju uspostaviti novi sistem regulacije medija kao odgovor na skandal s prisluškivanjem telefona.

Međustranački konsenzus za nove propise prelazi granice slobode medija. Veći dio medija odbio je ovakav novi pristup - pristup koji će nanijeti veliku štetu onima koji se ne pridruže "dobrovoljnim" propisima - nešto za šta će, bez sumnje, biti upitan Evropski sud za ljudska prava, naravno, samo ako dođe do onačnog usvajanja ovih propisa.

The Telegraph, Daily Mail, News International i drugi predložili su drugi oblik "nezavisnog" regulisanja prema kojem bi imali pravo uložiti veto na neka temeljna pitanja. U Velikoj Britaniji je veliki nered - parlament ne pokazuje da ga je briga za slobodu medija.

A gdje je Evropska unija u svemu ovome? Većinom je fokusirana na krizu u eurozoni. Lideri EU-a počinju se brinuti zbog vrtoglavnog gubitka političkog povjerena u zemljama članicama Evropske unije, ali ne pokazuju zabrinustost za ključni element evropskog političkog sistema - slobodni mediji.

Potpredsjednica Evropske komisije Nellie Kroes osnovala je Visoka stručna grupa za slobode medija i pluralizam. Iako su njeni izvještaji imali dobre preporuke, grupa nije uspjela da objavi izvještaj o slobodi medija u digitalnom dobu - kaže se u izvještaju organizacije za slobodu izražavanja Index on Censorship, koji je objavio na svojoj stranici.