Anne Frank
0

Da je poživjela u petak bi proslavila 80-ti rođendan

Sarajevo-x.com
Fotografija nasmješene statre gospođe na čijem licu su duboko otisnute bore, nikad proživljenog vremena, predstavlja Anne Frank. Autorica Dnevnka bi danas vjerovatno izgledala ovako, da je poživjela do osamdesete godine.

Anne Frank je umrla u nacističkom logoru Bergen-Belsen u martu 1945. od tifusa i neuhranjenosti, no da je poživjela u petak bi proslavila svoj 80. rođendan.

Fotografiju je načinila kompanija Phoje iz Michigana koja sarađuje sa američkom policijom i pomaže im u istraživanju slučajeva nestalih osoba.

"Kada sam vidjela fotografiju šokirala sam se. Na slici je predstavljena lijepa stara dama sa nježnim osmijehom. Ne znam kako da to prokomentarišem", kazala je Eva Schloss, polusestra Anne Frank, kojoj je prije dva dana pokazana ova fotografija.

Anne Frank je sve do holandske okupacije 1942. godine s roditeljima živjela u tajnom skloništu. Gestapo ih je otkrio 1944. godine i izmjestio u njemački koncentracijski logor gdje je, Frank, tada petnaestogodišnja djevojka i umrla, samo nekoliko dana prije zatvaranja logora.

U logoru je preminula i Anneina majka, dok je njen otac preživio.

Nakon Drugog svjetskog rata u Amsterdamu je pronađen Dnevnik Anne Frank, svjedočanstvo o godinama provedenim u strahu i izolacji. Njen Dnevnik je jedan od rijetkih zapisa iz tog vremena u kojem se svjedoči o muci jevrejske porodice, o skrivanju, strahu od tadašnjeg režima i patnjama kroz koje su te porodice prolazile.

Britanski Daily Telegraph je objavio fotografiju Anne Frank, kako bi ona danas izgledala, da skrene pažnju mladim osobama koje bi morale nešto više znati o Drugom svjetskom ratu, holokaustu i cjelokupnoj historiji uopće.

"Fotografija je lijepa, ali mislim da bi Anne danas izgledala ipak malo drugačije. U njenim očima bi se odražavala tuga i izgledala bi jako razočarano. Na ovoj fotografiji ne vidim ništa od toga", kazala je Schloss.

Dnevnik Anne Frank je prvi put objavljen 1947. godine u Holandiji, a do danas je preveden na više od 60 svjetskih jezika.