Viva El Presidente

Čudesan svijet Nayiba Bukelea i "Tropico" realnosti: El Salvador i predsjednik koji šokira svijet

Nayib Bukele, za neke diktator, a za neke genijalan lider (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Nayib Bukele, za neke diktator, a za neke genijalan lider (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Piše: V. Karić
17.03.2023. u 06:56

Iako se kod svih svjetskih lidera može pronaći nešto što bi ih moglo svrstati u rubriku "lidera na svoju ruku", predsjednik El Salvadora Nayib Bukele posljednjih mjeseci mogao bi se proglasiti prvakom u ovoj kategoriji.

Oni koji su upućeni u gaming industriju, vjerovatno poznaju i serijal igara pod nazivom Tropico. Za one koji prvi put čuju, objašnjenje je prilično jednostavno.

Lik kojim upravljate te ga formirate po vlastitoj volji postaje predsjednik imaginarne latinoameričke države. Od postavki koje izaberete u igrici te karaktera glavnog junaka, ovisit će i sam tok igre i vaše upravljanje državom.

Država može skrenuti u autokratiju, vojnu huntu, ali s druge strane, ako vam se posreći, možete napraviti neoliberalni raj na zemlji. Kakve sve veze ima sa pravim "El Presidenteom" El Salvadora? Prilične, jer ovaj političar na neki način, baš kao i svi građani El Salvadora, živi zaista svoj "Tropico" sa svim pozitivnim i negativnim stranama tog pojma i svega što iza njega stoji.

Dolazak na vlast i potpuna promjena političke paradigme

Od početka svoje političke karijere u El Salvadoru, Nayib Bukele je počeo privlačiti pažnju neuobičajenim političkim izražavanjem i komunikacijom prema građanima. Svakako, da bude u fokusu javnosti pomoglo mu je i njegovo nekarakteristično porijeklo bar kada je riječ o zemljama Latinske Amerike. Također, njegovi roditelji su u državi koja se i ne može pohvaliti velikim bogatstvom, važili za itekako utjecajne ljude u glavnom gradu države San Salvadoru.

Sve to je na neki način stvorile preduslove i Bukeleu za lagodan život. Upisao je pravni fakultet, a na stranici gdje je predstavljena njegova biografija, Bukele je baš kao pravi lider koji živi priču "usta moja hvalite me", pun hvalospjeva o svom životu.

Nayib Bukele politički je aktivan od 2012. godine (Foto: Facebook)
Nayib Bukele politički je aktivan od 2012. godine (Foto: Facebook)

"Od najranije dobi, Nayib je bio prepoznat po svom intelektualnom kapacitetu i poduzetničkom duhu. Sa samo 18 godina preuzeo je vođenje porodičnih poslova", stoji u biografiji.

Svakako, mnogo interesantniji za cijelu priču jeste njegov politički put koji je započeo 2012. godine kada je izabran za prvog čovjeka općine Nuevo Cuscatlan, jednog od najsiromašnijih i najmanje naseljenih dijelova El Salvadora. Bukele je na ovu funkciju došao kao član ljevičarske političke stranke FMNL, organizacije koja je kao i većina sličnih organizacija u Latinskoj Americi imala gerilsku pozadinu.

Bukele je na vlast došao kao mladi ljevičar (Foto: Twitter)
Bukele je na vlast došao kao mladi ljevičar (Foto: Twitter)

"U periodu vladavine, uz različite socijalne programe i stipendije, Bukele je uspio unaprijediti razvoj općine te je započeo programe kako što su stipendije za mlade sa niskim primanjima", pišu mediji u ovoj državi.

Iako je bio kandidat ljevičarskog FMNL-a, Bukele je od samog početka djelovao nezavisno i poprilično neuobičajeno za do tada dosadnu političku scenu ove države.

Fokusirao se na društvene mreže, gradio svoj brend, a ono što je najzanimljivije od svega jeste da je plavu boju odabrao kao onu koja će predstavljati njegov rad. Svi radovi u Nuevo Cuscatlanu koji su ujedno zahtijevali i farbanje, završavali su tako što su neki objekti, zidovi, javna rasvjeta farbani u nijansu po mjeri Bukelea.

Nuevo Cuscatlan - karakteristična plava boja na objektima i logo
Nuevo Cuscatlan - karakteristična plava boja na objektima i logo "N" koji je uveo Bukele (Foto: Facebook)

S obzirom na populistički oblik vladavine, ali i niz dobrih poteza koji su se odnosili na poboljšanje standarda života ovog prilično siromašnog dijela El Salvadora, Bukele je postao jedan od najpopularnijih političara u državi. Rast popularnosti sa sobom je donio i nove obaveze te je od 2017. godine ovaj političar svoj put nastavio kao prvi čovjek glavnog grada San Salvadora.

Međutim, baš tada, kada se smatralo da će Bukele i pored nezavisnog djelovanja ipak nastaviti provoditi politike stranke, došlo je do raskola, što će na neki način odrediti i njegov dalji politički put.

Nayib Bukele (Foto: EPA-EFE)
Nayib Bukele (Foto: EPA-EFE)

"Prvi događaj koji je doveo do svađe je taj da je Bukele otpustio nekoliko općinskih službenika jer su se distancirali od naredbi gradonačelnika, a pridružili partiji. Drugi incident uslijedio je nekoliko dana kasnije kada je usred sjednice gradskog vijeća Bukele izvrijeđao općinsku povjerenicu što ga je dovelo pred Etički sud stranke", piše portal Nuso.

Vrlo brzo, Bukele je izbačen iz stranke, a umjesto pada popularnosti, njegov dalji rad i svađe sa dotadašnjim "političkim establišmentom" doprinijele su rastu njegove popularnosti.

"Rukovodstvo FMLN-a ne živi u neznanju o posljedicama protjerivanja. Oni ih dobro poznaju. To je test FMLN-ARENA pakta", rekao je Bukele nakon izbacivanja aludirajući na dotadašnji dvostranački sistem vladavine u El Salvadoru u kojem su dominirale upravo FMLN kao ljevičarska te ARENA kao desničarska partija.

U nastavku svog rata protiv dominantnih partija, Bukele je prikupljao glasove i desničara i ljevičara. Pozivao je građane da ne glasaju na izborima za Kongres, tjerao ih na poništavanje listića što se u velikoj mjeri isplatilo s obzirom na veliki broj nevažećih glasova.

Ovim potezima, Bukele je pravio podlogu za svoj završni pohod - predsjedničku fotelju. Na izborima 2019. godine ubjedljivo je porazio kandidate ljevice i desnice te je prekinuo tradiciju dvostranačke dominacije u El Salvadoru koja je bila aktuelna od 1992. godine.

Bukele tokom inauguracije 2019. godine (Foto: EPA-EFE)
Bukele tokom inauguracije 2019. godine (Foto: EPA-EFE)

Svoj program posvetio je borbi protiv korupcije, ali i diktature te je naglasio kako su diktatori isti, bilo da se radi o ljevičarskim ili desničarskim zvaničnicima.

"Stvorit ćemo komisiju tako da korumpirani ne mogu da se sakriju tamo gdje se uvijek kriju, već će morati da vrate ono što su ukrali", rekao je Bukele nakon preuzimanja vlasti.

Bitcoin kao legalno sredstvo plaćanja

Da će se neuobičajena vladavina nastaviti i na najvišem nivou, Bukele je potvrdio brojnim odlukama koje je donio od preuzimanja mandata. Ključne odluke uslijedile su nakon 2021. godine kada je njegova stranka u kojoj su se okupili nezadovoljni desničari, ali i ljevičari osvojila najveći broj glasova u Kongresu što je Bukeleu omogućilo donošenje niza zakona koji su stvorili podlogu za sprovođenje niza odluka.

Jedna od tih odluka koju je Bukele donio upravo 2021. godine odnosila se na uvođenje Bitcoina kao legalnog sredstava plaćanja. El Salvador je tako postao prva zemlja sa ovim sistemom plaćanja, a Bukele je najavio revoluciju u finansijskom sektoru.

Također, predsjednik El Salvadora slavodobitno je najavio i stvaranje prvog Bitcoin grada koji bi se trebao nalaziti u blizini vulkana Conchagua, a rudarenje karakteristično za kriptovalute trebalo bi se prema njegovom mišljenju realizovati korištenjem geotermalne energije u blizini vulkana.

Iako je pompezno najavljen, do izgradnje ovog grada još uvijek nije došlo, a razlog za to vjerovatno leži u nesigurnosti koja je još uvijek prisutna na tržištu kriptovaluta.

El Salvador najavio formiranje Bitcoin grada (Foto: Twitter)
El Salvador najavio formiranje Bitcoin grada (Foto: Twitter)

Prema prvobitnim planovima Bukelea, El Salvador je namjeravao kupovati po jedan Bitcoin svaki dan, a prvi čovjek ove države krajem 2022. godine saopćio je kako u svom posjedu imaju 2.381 Bitcoin.

Plan Bukelea djelovao je savršeno, ali najveći problem u cijeloj priči predstavlja činjenica da je tržište kriptovaluta doživjelo veliki pad, a konstantne promjene na tržištu ne doprinose razvoju kriptovalute kao legalnog načina plaćanja na način kako je to Bukele očekivao.

Građani još uvijek nisu u velikoj mjeri zainteresovani za ovaj projekat, a Bukele je zbog svoje odluke ušao u probleme i sa Međunarodnim monetarnim fondom sa kojim je donedavno bio na "ratnoj nozi" čime je ugrozio kreditni aranžman u iznosu od milijardu američkih dolara.

S obzirom na činjenicu da je Bukele najavio kako će Bitcoinom otplaćivati i vanjski dug države, mnogi ekonomski eksperti izrazili su sumnju u provodivost ovakvog projekta. Međutim, Bukele se oglasio u januaru 2023. godine te je objavio kako je vlada izmirila međunarodna dugovanja sa rokom dospijeća u januaru 2023. godine.

"Govorili su nam da zbog odluke o Bitcoinu nećemo moći isplatiti dugovanja. E pa gospodo, upravo smo platili 800 miliona dolara obaveza što uključuje i kamate", pohvalio se Bukele.

Ipak, Bukele je prešutio informaciju kako je El Salvador samo mjesec prije naplate potraživanja od Centralnoameričke banke za ekonomsku integraciju "posudio" više od 350 miliona dolara koji su dijelom iskorišteni upravo i za saniranje međunarodnih obaveza.

Iako je Bukele uvjeren kako će projekat sa Bitcoinom zaživjeti, još uvijek se sa sigurnošću ne može reći kako će, s obzirom na tržište i kretanja, El Salvador uspjeti uskladiti unutarnje tržište kriptovaluta i međunarodne obaveze koje će kroz nekoliko godina u mnogo većem iznosu dospjeti na naplatu.

"Predsjednik Salvadora Nayib Bukele planira izdati dužničke vrijednosne papire u Bitcoinima kako bi poboljšao javne finansije, ali njegova ponuda digitalnih obveznica može biti neprivlačna za investitore. Ekonomisti izražavaju sumnju da ovakve obveznice mogubiti dobro prihvaćene na tržištu", stoji u analizi kostarikanskog Tiko Timesa.

Otvoreni rat protiv mafije i brojne kontroverze

Dok je pažnja javnosti kada je riječ o El Salvadoru bila okrenuta prema Bitcoinu, Nayib Bukele pokrenuo je nove aktivnosti koje su vrlo brzo sagu sa kriptovalutama gurnule u drugi plan.

Uzevši u obzir činjenicu da je El Salvador država u kojoj je zabilježena jedna od najvećih stopa ubistava na 100.000 stanovnika, Bukele je u martu 2022. godine uveo vanredno stanje te se obratio naciji sa porukom da država ulazi u rat protiv narko kartela i mafijaških organizacija koje manje-više pokrivaju svaki sektor u državi.

"Mjere će primjenjivati relevantne institucije. Za većinu običnih ljudi, život će se nastaviti normalno. Neka nas Bog sve blagoslovi", rekao je Bukele u martu.

Od tada, Bukele je putem svog Twitter profila obavještavao javnost o koracima koje država čini na uklanjanju mafijaških struktura sa ulica El Salvadora.

Osam mjeseci nakon što je objavljen rat, procjene su da su policija, vojska i sigurnosne strukture uhapsile dva posto odrasle populacije zemlje što bi predstavljalo oko 100.000 građana.

"Čini se da politika 'gvozdene šake' protiv bandi djeluje, a stopa ubistava u zemlji pada", rekli su stručnjaci.

Situacija sa borbama protiv bandi je eskalirala u decembru 2022. godine kada je Bukele naredio policiji i vojsci da uđe u općinu Soyapango koja je do tada važila kao sjedište najozloglašenijih bandi na svijetu.

"Općina Soyapango je potpuno opkoljena. 8.500 vojnika i 1.500 agenata sigurnosti opkolilo je grad, a timovi policije i vojske imaju zadatak da izvuku jednog po jednog člana bande koji se još uvijek nalaze tamo", rekao je predsjednik države.

Naravno, ni ovaj potez Nayiba Bukelea nije prošao bez kontroverzi. Nakon hapšenja, javile su se brojne nevladine organizacije na međunarodnom nivou te su izrazile zabrinutost zbog načina na koji se postupa prema stanovnicima ove države.

"Amnesty International je utvrdio da se hiljade ljudi pritvara bez ispunjenja zakonskih uslova. Nije postojao administrativni ili sudski nalog za hapšenje", stoji u izvještaju Amnesty Internationala.

Umjesto razgovora, Bukele je nastavio sa provođenjem svoje politike te je nedavno objavio video u kojem se može vidjeti unutrašnjost "mega zatvora" u koji će biti smješteno više od 40.000 zatvorenika.

"Ovo će biti njihov dom, gdje više neće moći nanijeti štetu stanovništvu", rekao je predsjednik države.

Iako je nastavio svoju politiku, Bukelea i njegovu vladu i dalje optužuju kako je sve što radi zapravo predstava za javnost te da u tajnosti zapravo njegova vlada sklapa dogovore sa bandama i na taj način kupuje mir na ulicama.

Posljednji koji se pridružio ovakvom razmišljanju bio je i ljevičarski predsjednik Kolumbije Gustavo Petro koji je optužio Bukelea da podriva demokratiju te da je u državi ukinuo pretpostavku nevinosti čime je napravio još jedan korak prema diktaturi.

"Ne razumijem tvoju opsesiju Salvadorom. Nije li tvoj sin taj koji sklapa paktove ispod stola za novac? Je li sve dobro kod kuće?", pitao je Bukele Petra.

Također, nedavno se Bukele osvrnuo i na komentare svjetskih zvaničnika na situaciju u ovoj zemlji.

"Otkad su se oni počeli tako brinuti za El Salvador? Donedavno nas nisu mogli naći na mapi. Odjednom, u ove tri godine, svi su zabrinuti. Gdje ste bili ranije? Kada su dotadašnje partije regrutovale djecu za ubijanje? Oni su tu. ARENA i FMLN. Mi smo djeci dali laptope i kompjutere. Salvador je nezavisna i suverena država i mi sami donosimo odluke. Neka svijet to zna", poručio je Bukele.

Koliko god vladavina Nayiba Bukelea sa sobom nosi i kontroverze, činjenica je da za sada Bukele uživa itekako veliku podršku među stanovništvom za sve ono što radi.

"87,8% Salvadora odobrava rad predsjednika Nayiba Bukelea, nakon tri godine na vlasti, prema najnovijoj anketi koju je proveo LPG Datos", navodi list La Prensa Grafica.

Najzadovoljniji radom su oni koji žive u unutrašnjosti zemlje, najmlađi i oni koji pripadaju porodicama iz najnižih socioekonomskih slojeva.

Bukele uživa veliku podršku stanovnika (Foto: EPA-EFE)
Bukele uživa veliku podršku stanovnika (Foto: EPA-EFE)

Uzevši u obzir dosadašnje odluke, za očekivati je kako će Nayib Bukele i u budućnosti nastavljati donositi odluke koje će šokirati svijet. Neko će ga hvaliti, neko kuditi, bit će i zabrinutih, ali prvom čovjeku El Salvadora to i nije toliko bitno.

"Tropico" koji su mnogi živjeli kroz videoigru, Bukele živi u stvarnosti. To je za predsjednika ove male centralnoameričke države u ovom trenutku, uz podršku građana, vjerovatno i najvažnije.

30