SAD
0

Clinton i Miliband o Afganistanu, Iranu i Bliskom istoku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Hillary Clinton razgovarala je u utorak u State Departmentu sa svojim britanskim kolegom Davidom Milibandom o važnim globalnim pitanjima poput Afganistana, iranskog nuklearnog programa i izraelsko-palestinskog konflikta.

Ona je opisala Britaniju kao bliskog saveznika i zahvalila toj zemlji za njen angažman u Iraku te izrazila očekivanja kako će London i Evropa pomoći SAD-u u jačanju podrške narodu Afganistana. Clinton je dodala da će u predstojećim sedmicama i mjesecima raditi na poboljšanju podrške narodu Afganistana.

Državna tajnica je izjavila da Sjedinjene Države i Britanija također rade na problemu Pakistana i ukazala da su dvije zemlje ponovo obećale da će udružiti snage kako bi postigle sveobuhvatna rješenja na Bliskom istoku.

Miliband je rekao da sa sobom donosi snažnu predanost britanske vlade saradnji s američkom vladom u nizu pitanja. Clinton i Miliband su ponovili da bi Iran mogao biti produktivan član međunarodne zajednice ako Teheran ispoštuje svoje međunarodne obaveze vezane za svoj nuklearni program.

"Jasno je da Iran ima priliku postati produktivnim članom međunarodne zajednice. Kao što je rekao predsjednik (Barack) Obama, mi pružamo ruku, ali šaka se mora otvoriti", kazala je Clinton.

Clinton je nakon sastanka s Milibandom u State Departmentu, svojim prvim službenim susretom od stupanja na dužnost, ocijenila kako dvije zemlje dugo imaju posebne i plodne odnose, koji izdržavaju kušnju vremena bez obzira na to ko je u Bijeloj kući.

Naglasila je kako SAD i Velika Britanija imaju zajedničke temeljne vrijednosti i ciljeve, od borbe protiv terorizma i širenja nuklearnog oružja, do zajedničkog rada na rješavanju sadašnje finansijske krize, te borbe protiv siromaštva, bolesti i klimatskih promjena.

Najavila je da će američki državni podtajnik William Burns u srijedu u Berlinu sudjelovati na sastanku skupine 5+1, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN i Njemačke, na kojem će se razmatrati daljnji koraci međunarodne zajednice prema Iranu.

Clinton se u utorak sastala i njemačkim ministrom vanjskih poslova Walterom Steinmeierom.