Svijet
0

Članica Pussy Riot prebačena u bolnicu nakon štrajka glađu

Klix.ba
Zatvorena članca ruskog punk benda Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova, prebačena je u zatvorsku bolničku jedinicu nakon štrajka glađu zbog „robovskih uslova života za zatvorenike“

Glasnogovornik ruske Federalna služba za kaznionice (FSIN) potvrdio je da je Tolokonnikova prebačena u bolnicu, na preporuku ljekara.

Njen suprug, Pyotr Verzilov, naveo je kako je čelnik kaznene kolonije rekao da je sve lošije zdravstveno stanje Tolokonnikove dovelo do odluke o hospitalizaciji. Iz Verzilove tačke gledišta, radi se o pokušaju vlasti da mu onemoguće pristup supruzi.

Verzilov navodi kako je po prvi put u 11 mjeseci, koliko Tolokonnikova služi svoju kaznu u koloniji, onemogućen pristup njenim advokatima. Također, vlasti su odbile predati dokumente o njenom transferu u zatvorsku kliniku.

Advokat Dmitry Dinze tvrdi da se Tolokonnikova osjećala veoma slabo te da je imala nizak krvni pritisak i nizak nivo šećera u krvi. Od kako je počela štrajk glađu, pila aJe samo vodu.

Ova 23-godišnjakinja štrajk je počela u ponedjeljak, iz protesta zbog narušavanja prava zatvorenika u kaznenoj koloniji. Ubrzo je prebačena u disciplinsku jedinicu, kako bi bila sigurna od drugih zatvorenika.

FSIN je negirao ove navode i tvrdi da je Tolokonnikova prebačena u zasebnu ćeliju sa ugodnim uslovima, krevetom, frižiderom i toaletom te da su sve njene lične stvari prebačene sa njom i da ima pravo na neograničen broj telefonskih poziva.

Tolokonnikova se žalila na zlostavljanje od zatvorskog osoblja te da je ostavljena bez vode za piće. U otvorenom pismu medijima tvrdi da se zatvorenici tretiraju poput robova, prisiljeni su na prekovremeni rad i nemaju više od četiri sata sna dneevno. Također, tvrdi da je primila prijetnje smrću od čelnika kolonije.

Istražni komitet ima 30 dana da provjeri njene navode i odluči da li treba pokrenuti kazneni postupak. Čelnik kolonije i njegov zamjenik pozvani su na raport u Moskvu.

Tim Predsjedničkog vijeća za ljudska prava posjetio je koloniju, a njihhova otkrića bit će prikazana kasnije. Ipak, navode da su tvrdnje Tolokonnikove djelimično potvrđene.