Svijet
0

Cizre, kurdski grad na jugoistoku Turske, već sedmicu u potpunoj blokadi

Klix.ba
(Foto: AFP)
Na samoj tursko-sirijskoj granici grad Cizre i njegovih oko 150.000 stanovnika već sedmicu se nalaze u svojevrsnoj blokadi zbog sukoba PKK-a sa sigurnosnim snagama.

Da bi se razumjeli sukobi u gradu Cizre neophodno je razumjeti geografiju ovog mjesta. Cizre se nalazi na samoj tursko-sirijskoj granici, a udaljen je svega 20-ak kilometara od teritorije koju kontrolišu Kurdi na sjeveru Iraka. Cizre je također kurdski grad a sukobi koji su aktivni u Siriji i Iraku preljevaju se i u ovaj grad još od kraja 2014.

Sukobi eskalirali prije tri dana

Ako su sukobi krajem 2014. i početkom 2015. i mogli biti posmatrani kao unutarkurdski, najnoviji sukobi u ovom gradu očito su jedna od posljedica najnovijih sukoba Kurdske radničke partije (PKK) i turskih sigurnosnih snaga.

Do prekida mirovnog procesa između PKK i Vlade Turske došlo je u julu a obje strane krive onu drugu za prekid pregovora i otpočinjanje novih sukoba.

Nakon prekida vatre PKK je ubio najmanje 100 pripadnika sigurnosnih snaga Turske, kao i određeni broj civila. Vojska i policija su uzvratile a u napadima na položaje PKK-a poginulo je više stotina pripadnika ove organizacije koju zvanična vlada u Ankari smatra terorističkom.

Do nove eskalacije sukoba došlo je kada je prije tri dana u gradu Daglica u napadu PKK poginulo 16 turskih vojnika.

Nakon ovog napada u više dijelova Turske došlo je do sukoba, a napadnute su i prostorije prokurdske stranke HDP.

Najmanje 10 civila ubijeno

U gradu Cizre policijski sat proglašen je još prošle sedmice, a prema izvještajima barem tri nevladine organizacije u sukobima u ovom gradu poginulo je najmanje 10 civila.

U grad nije dozvoljen ulazak nikome, čak ni nevladinim i humanitarnim organizacijama. Nakon što su članovi tri nevladine organizacije spriječene u namjeri da uđu u grad, na konferenciji za medije izvijestili su da, prema njihovim informacijama, stanovništvo trpi zbog blokade grada jer ne smiju izaći iz kuća ni zbog osnovnih potreba.

Ukidanje policijskog sata zatražila je opoziciona stranka CHP, kao i prokurdska HDP. Ministri u prelaznoj Vladi Turske koji su članovi HDP-a pokušali su ući u grad ali im to nije dozvoljeno.

Sigurnosne snage Turske traže da se lokalne naoružane grupe predaju, što one odbijaju da učine. Da bi se zaštitile od turske vojske, u dijelovima grada su iskopale tranšee, a prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Turske ubijena su 32 pripadnik PKK-a, zaplijenjeno oko 800 kg eksploziva, zatrpano 30 tranšea, a u akcijama oštećeno šest vojnih transportera.