Svijet
277

Četverogodišnjak preko pustinje bježao od ratnih strahota u Siriji

Klix.ba
Radnici UNHCR-a u Jordanu u pustinji pronašli su četverogodišnjaka koji je lutao, bježeći od ratnih strahota u Siriji.

Iznimno tužnu priču koja je pravo svjedočanstvo uništenog djetinjstva i izgubljene budućnosti u razorenoj i ratnim strahotama uništenoj Siriji objavila je novinarka CNN-a Hala Gorani.

Ona je na Twitteru objavila fotografiju mališana koji samo s jednom kesom luta pustinjom tražeći zaklon od boli, patnje i smrti.

Kako je objavio UNHCR, dječak je s porodicom bježao iz Sirije, ali tokom puta se odvojio od njih.

Kako javljaju strani mediji, grupa izbjeglica bježala je preko pustinje u Jordanu u sigurno utočište, a dječak, koji se zove Marwan, se odvojio od grupe i sam nastavio put. Fotografiju dječaka koji hoda s kesom gotovo većom od njega načinili su radnici UNHCR-a koji su ubrzo dječaka vratili roditeljima. Navodno, grupa izbjeglica nije bila daleko od mjesta gdje je dječak nađen.

Isprva su mediji, pozivajući se na tvitove novinarke CNN-a, objavili kako je dječak bio potpuno sam u pustinji. No, kasnije je objavljeno da to nije tačno te da je njegova porodica, kao i brojne druge izbjeglice, bila nedaleko od mjesta gdje je on fotografisan.

Rat u Siriji traje već gotovo tri godine. Poginulo je više od 130.000 ljudi, a milioni su prisiljeni napustiti svoje domove.