Tunis
0

Četiri ministra se povukla iz nove vlade

FENA
Mustapha Ben Jaffar
Mustapha Ben Jaffar
Samo dan nakon što je tuniski premijer Mohammed Ghannouchi objavio sastav nove vlade nacionalnog jedinstva, u utorak su se povukla četiri ministra zbog toga što stranka zbačenog predsjednika Zinea al-Abidinea Ben Alija Ustavni demokratski savez (RCD) i dalje sudjeluje u vlasti.

Svi ministri koji su se povukli bili su Ben Alijevi protivnici, a još nije jasno da li će njihova ostavka dovesti do pada vlade koja ima ukupno 40 ministara, javile su agencije.

Ministar prometa Anouar Ben Gaddour izjavio je u utorak agenciji Associated Press da se povukao iz vlade zajedno s ministrom rada Houssinom Dimassijem i ministrom bez portfelja Abdeljalilom Bedouijem.

Oni su članovi vodećeg sindikata u zemlji UGTT, koji nije politička stranka, već pokret koji djeluje kao lobi i ima veliku bazu diljem zemlje koja može mobilizirati veliki broj ljudi.

Ministar zdravlja Mustapha Ben Jaffar iz opozicijske stranke FDLT također je podnio ostavku, dok je ministrica kulture Mufida Tlatli kazala kako razmatra mogućnost da učini to isto, ali da se prvo želi konsultirati s biračima, navele su agencije.

Premijer, ministri obrane, vanjskih i unutarnjih poslova i financija ostali su isti. Mnogi u novoj vladi su članovi vladajućega RCD, koji je bio baza Ben Alijeve moći tokom 23 godine njegove vladavine.

Ben Ali, koji je zbačen s vlasti nakon mjesec dana uličnih protesta, u petak je napustio zemlju kojom će do izbora upravljati prijelazna vlada.

Tuniska policija je ranije u utorak upotrijebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su u prijestolnici demonstrirali protiv prijelazne vlade. Oni su nosili transparente na kojima je pisalo "Dolje RCD".