Svijet
1

Černobil iz zraka: Šuma preuzima grad razoren nuklearnom katastrofom

Klix.ba
Razoren najgorom nuklearnom katastrofom u historiji, Černobil je danas grad duhova koji polako pada u zaborav.

Fotografije iz zraka koje je snimio ukrajinski fotograf Alex Cheban pokazuju koliko su nekadašnja elektrana i susjedni grad Pripyat obrasli šumom i biljkama kojima radijacija ne može ništa.

Nakon katastrofe koja se dogodila za vrijeme testiranja sistema 26. aprila 1986. godine, ukrajinska vlada evakuirala je 350.000 stanovnika iz Čerenobila i Pripyata. Oko ovih gradova stvorena je zona isključenja površine od 2.600 kvadratnih kilometara kako bi se ljudi zaštitili od utjecaja zaostale radijacije.

No, bez obzira na to, Černobil je još uvijek veoma zanimljiv pustolovima i fotografima koji povremeno kroče u sablasno područje. Turisti mogu dobiti dnevnu ulaznicu, ali u tom području ne smiju provesti više od nekoliko sati.

Cheban se, ipak, odlučio za fotografiranje iz zraka, s visine od 10.000 metara. Njegove fotografije pokazuju kako 27 godina nakon eksplozije reaktora i nezapamćene katastrofe, Crvena šuma polako preuzima grad.

Zgrade, ulice, igrališta...obrasle se gustim zelenilom, a stručnjaci kažu da ovo područje neće biti sigurno za život ni narednih 20.000 godina.