Svijet
0

Čeku najavio jednostrano proglašenje nezavisnosti

FENA
Foto: Reuters; Agim Čeku
Foto: Reuters; Agim Čeku
Ukoliko u Ujedinjenim nacijama ne bude napretka oko stjecanja nezavisnosti Kosova, Priština će biti "prinuđena da djeluje", izjavio je premijer Kosova Agim Čeku u intervjuu koji je danas dao britanskoj agenciji Reuters.

"Ako ovaj proces ne daje rezultate, međunarodna zajednica treba da ponudi alternativu. Više volimo diplomatski put. Ali ako ne vidimo nikakvu nadu, jasnost, izvjesnost, nikakav napor, bit ćemo prisiljeni da djelujemo", rekao je Čeku.

Čeku je upozorio da Zapad riskira da izgubi kredibilitet ako i dalje bude mirovao zbog protivljenja Moskve otcjepljenju Kosova.

"Moramo pronaći kompromis. Ovaj proces vodi gubljenju kredibiliteta zbog protivljenja Rusije, međunarodna zajednica gubi kredibilitet", kazao je Čeku i dodao da će Albanci čekati ukoliko vide "konkretne napore" Zapada u cilju nalaženja rešenja.

On nije, međutim, naveo koliko dugo bi to kosovski Albanci bili spremni da još čekaju na odluku o statusu Kosova.

"Ukoliko naši partneri, EU i SAD, smatraju da je to najbolji put, zainteresovani smo da zajedno idemo tim putem. Ostat ćemo u procesu", zaključio je Čeku i podvukao da se o "nezavisnosti ne pregovara".

Britanska agencija na kraju zaključuje da će Čekuovi komentari podstaći zabrinutost u EU jer ukazuju da je jednostrano donošenje odluke o nezavisnosti Kosova sve bliže, što bi uzdrmalo jedinstvo Unije o tom pitanju i moglo bi ponovo da izazove haos u regionu, prenio je Tanjug.