Svijet
72

Carla del Ponte: Assada će stići pravda kao i Miloševića

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Pravda će stići sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, čak i ako ostane na vlasti poslije sporazumnog okončanja rata, ocijenila je u ponedjeljak istražiteljica UN-a za ljudska prava Carla del Ponte, navodeći kao primjer slučaj Slobodana Miloševića.

"Assad je predsjednik, pa hajde da se dogovaramo s institucijom predsjednika. Ako možemo da dogovorimo prekid vatre s predsjednikom, što da ne? Ali, poslije toga, pravda će ga stići", rekla je Del Ponte novinarima.

"Sjećate se, u bivšoj Jugoslaviji, Milošević je bio predsjednik, održani su mirovni pregovori u Dejtonu i postigli su sporazum? A Milošević je još bio predsjednik, ali pravda je mogla biti zadovoljena. To je samo jedan primjer iz prošlosti", rekla je Del Ponte, prenosi agencija Reuters.

Carla del Ponte bila je glavna tužiteljica Haškog tribunala od 1999. do kraja 2007. godine. Sada je članica nezavisne komisije UN-a za istraživanje kršenja ljudskih prava u Siriji tokom protekle četiri godine.

"Hitan prioritet je okončanje rata", rekla je ona, ali je dodala da se nada da će jedan "ad hoc" tribunal, kao što su bili sudovi za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, mogao da bude uspostavljen i za Siriju.

Del Ponte je rekla i da će hiljade sirijskih izbjeglica koje dolaze u Evropu "ubrzati situaciju", jer su evropske države suočene s problemom koji odmah moraju da riješe.

"To je veliki pritisak zbog troškova. Politički, to je važno", rekla je ona i dodala: "Dobrodošle izbjeglice, dobrodošle u Evropu!".