Svijet
0

Bush zatražio od Musharrafa da obnovi demokratiju u Pakistanu

FENA
Američki predsjednik George W. Bush zatražio je od pakistanskoga vojnog lidera da održi parlamentarne izbore i skine vojnu uniformu, dok opozicija tvrdi da je na stotine njenih pristalica uhapšeno tokom noći na protestima protiv uvođenja vanrednog stanja.

Policija je uhapsila najmanje 800 pristalica bivše premijerke Benazir Bhutto širom istočne pokrajine Pendžab uoči mitinga koji je planirala održati u petak u Rawalpindiju uaprkos vladinoj zabrani okupljanja, kazao je Jamil Soomro, glasnogovornik opozicijske liderke, javio je AP.

Vlada je, međutim, negirala hapšenja, tvrdeći u četvrtak kako nikakva takva akcija nije naređena.

"Sudeći po mojoj informaciji, samo četvero pripadnika njene stranke je uhapšeno sinoć jer je prkosilo zabrani okupljanja", izjavio je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Javed Iqbal Cheema.

Na hiljade pravnika i opozicijskih aktivista uhapšeno je otkako je predsjedenik države general Pervez Musharraf u subotu proglasio vanredno stanje, ukidajući ustav i dajući sebi i svojoj vladi neograničene ovlasti. Vlada je također ukinula nezavisne TV informativne mreže.

Musharraf je pod rastućim međunarodnim pritiskom da ukine vanredno stanje i brzo krene ka obnovi demokratije.

Bush je u srijedu prvi put lično zakoračio u pakistansku političku krizu, rekavši kako je poručio Musharrafu tokom 20-minutnog razgovora: "Ne možete istovremeno biti predsjednik države i zapovjednik vojske."

Danima je Bijela kuća bila suočena s pitanjima zašto Bush ne zauzme oštriji stav prema Musharrafu.

"Moj odgovor je bio veoma jasan, veoma lagan za razumjeti, a taj je da Sjedinjene Države žele od njega da održi izbore kako je i planirano i da skine uniformu", izjavio je Bush tokom konferencije za novinare s francuskim prerdsjednikom Nicolasom Sarkozyjem u Virdžiniji.

U saopćenju pakistanskog ministarstva vanjskih poslova navodi se kako je Musharraf, ključni američki saveznik u njenom ratu protiv terorizma, poručio Bushu da se "obavezao na punu demokratiju i civilnu vladavinu u zemlji kao što je obećao narodu Pakistana".

Cilj uvođenja vanrednog stanja je sprečavanje političke nestabilnosti, zaštita ekonomskog rasta i održavanje kampanje protiv ekstremizma i terorizma, navodi se u saopćenju.