Svijet
0

Bush u Kolumbiji naišao na oštre proteste

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George Bush u nedjelju je stigao u Kolumbiju, treću etapu svoje južnoameričke turneje, kako bi svojem najbližem savezniku na tom kontinentu prenio potporu u borbi protiv višedesetljetne gerilske pobune i narko-kartela, objavile su svjetske agencije.

Zabrinut zbog rastućeg antiameričkog utjecaja njegovog zakletog protivnika, venecuelskog predsjednika Huga Chaveza, koji je u paralelnoj južnoameričkoj turneji, Bush svojom turnejom, u kojoj je dosad bio u Brazilu i Urugvaju, a još će posjetiti Gvatemalu i Meksiko, nastoji učvrstiti odnose s vođama desne i umjereno lijeve političke opcije u Južnoj Americi, u kojoj su ga rat u Iraku i američka trgovinska i useljenička politika učinile krajnje nepopularnim.

Prvog američkog predsjednika koji je posjetio Kolumbiju u posljednjih 25 godina u zračnoj luci Bogote dočekao je ministar vanjskih poslova Fernando Araujo, ali i prosvjedi na ulicama glavnog grada u kojima je sudjelovalo oko pet hiljada ljudi, a spaljeno je 20-ak američkih zastava.

Upravo su sigurnosni razlozi uzrokovali da Bush u Kolumbiji, gdje će razgovarati s predsjednikom Alvarom Uribeom, ne prespava već se zadrži samo sedam sati, i to gotovo isključivo u palači Narino, jednom od najčuvanijih zdanja u Bogoti.

Ozračje oko posjete ocrtava i podatak da je američki predsjednik u Bogotu stigao u koloni od 70 blindiranih vozila, a da je za osiguranje angažirano 21 hiljadu policajaca i vojnika, iz straha od mogućih napada Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (RAFC, ljevičarska gerila).

U prosvjedima protiv Bushovog dolaska, samo 1,5 kilometara od rute kojom je prolazio američki predsjednik, prosvjednici su bacali Molotovljeve koktele i kamenje na policiju, razbijali izloge banaka i dućana, a stotinjak najagresivnijih, većinom studenata i drugih pripadnika mladeži pokušalo je redarstvenike napasti metalnim šipkama, uzvikujući "Ubojico, van", prenijela je Hina.

Prosvjede su organizirale stranke političke ljevice i sindikati, a policija je u rastjeravanju prosvjednika koristila suzavac i vodene topove, pri čemu su ranjeni jedan policajac i jedan prosvjednik, dok je 25 osoba privedeno.

Prosvjedi i sporadični sukobi s policijom, kako javlja AFP, nastavljeni su i nakon Bushovog dolaska u starom dijelu Bogote Candelariji.