SAD
0

Bush potpisao zakon o oporavku finansijskog tržišta

FENA
Američki predsjednik George W. Bush potpisao je u petak navečer zakon o paketu mjera koji je njegova adiministracija pripremila za oporavak finansijskog tržišta, pošto je prethodno prijedlog usvojen u Kongresu, potvrdila je Bijela kuća. Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je s 263 glasa za i 171 glasom protiv, paket mjera administracije za spašavanje finansijskih institucija u SAD, vrijedan 700 milijardi dolara, javio je Reuters. Bush je pozdravio usvajanje plana u Predstavničkom domu, ali i naglasio da će biti potrebno vrijeme da se efekti plana osjete, javio je Glas Amerike.

Bush, koji se obratio novinarima ispred Bijele kuće odmah po usvajanju mjera, rekao je kako vjeruje u sistem slobodnog tržišta i da vlada treba da intervenira "samo kada je neophodno".

Bush je rekao da je ovom mjerom Washington djelovao odlučno da bi ublažio rastuću kreditnu krizu koja je zahvatila SAD.

Senat je usvojio Bushov plan u četvrtak, čime je okončana bura koja je poremetila američku, ali i ostale berze u ponedjeljak kada je Predstavnički dom odbacio nacrt zakona.

Usvojeni zakon predstavlja najveće mješanje američke vlade u poslovanje finansijskih tržišta u posljednjih nekoliko decenija, ocjenjuje Reuters.

Mnogi poslanici Kongresa zamjerali su nacrtu zakona da predviđa samo pomoć velikim bankama, a veoma malo vlasnicima nekretnina koji su zapali u finansijske teškoće, i da da je prevelika ovlašćenja ministru finansija.

Poslanik Demokratske stranke iz države Oregon Peter DeFazio kaže da će novi zakon dati nevjerovatna ovlašćenja ministru finansija Henryu Paulsonu, "špekulantu sa Wall Streeta koji je stvorio finansijsko oružje za masovno uništavanje a koji sada kaže da zna kako da oduzme to oružje".

Neki poslanici Predstavničkog doma koji su u ponedjeljak glasali protiv ovog zakona u petak su glasali za njega. Jedan od njih je i Zack Wem, republikanac iz Tennesseeja. Svoje današnje glasanje je objasnio time da više nije bilo izbora i da su bili satjerani uz zid. Oni koji su glasali za njega ukazuju da je zakon potreban da bi se spriječilo da problemi Wall Streeta ne izazovu propast američke privrede.

Evropska komisija je pozdravila usvajanje zakona u Predstavničkom domu i izrazila nadu da će to pomoći da se povrati povjerenje u finansijsko tržište.