Svijet
0

Bush i Talabani razgovarali o budućem američkom prisustvu u Iraku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George Bush razgovarao je u srijedu sa iračkim predsjednikom Jalalom Talabanijem o mogućnosti sklapanja sporazuma o budućem američkom prisustvu u Iraku.

Tokom kratkog susreta s novinarima, poslije zvaničnih razgovora u Bijeloj kući, Bush i Talabani su se usredotočili na pozitivne činioce, pa je američki lider ukazao na napredak postignut u Iraku, prenio je Glas Amerike.

Bush je, međutim, priznao da je ostalo još mnogo toga da se uradi. On je posebno spomenuo tekuće pregovore o strateškom okviru sporazuma između SAD-a i Iraka, kojim bi se omogućilo američkim snagama da ostanu u Iraku po isteku ove godine, kada im ističe mandat Ujedinjenih nacija. On je rekao da taj sporazum mora da bude prihvatljiv iračkoj vladi. Predsjednik Talabani je izjavio da bi sporazum uskoro mogao biti sklopljen.

"Činimo najbolje što možemo za sklapanje ovog strateškog sporazuma sa SAD-om. Mislim da dobro napredujemo u važnim oblastima ka sklapanju i finalizaciji tog sporazuma",istakao je Talabani.

Irački predsjednik je još rekao da vlada premijera Nurija al-Malikija također nastoji da važne zakonske prijedloge, u vezi sa naftom i izborima, provede kroz zakonodavnu proceduru. On je istakao da učvršćivanje nacionalnog jedinstva ostaje kao prioritet.

Predsjednik Talabani je spomenuo i nastojanja Iraka da poboljša odnose sa svim susjedima, uključujući Iran i Siriju. Bushova administracija je upozoravala da Teheran i Damask pomažu teroristima u regionu, ali je više puta ponovila da neće ometati iračku regionalnu diplomatiju.

Prema izvještajima medija, predsjednik Talabani već neko vrijeme boravi u Sjedinjenim Državama radi lečenja.