Svijet
0

Bush i Kongres: Naznake mogućnosti kompromisa oko povlačenja američkih snaga iz Iraka

FENA
New York Times i drugi vodeći američki mediji navode kako se pred očekivani veto predsjednika Busha na kongresnu odluku o povlačenju američkih snaga iz Iraka primjećuje kod obje strane u sporu ublažavanje retorike, odnosno naznake mogućnosti kompromisa kojim bi se izbjegla ustavna kriza i spasio obraz nacije.

Bush je tako najavio kako će odmah nakon što potpiše veto pozvati demokratske vođe iz oba doma Kongresa u Bijelu kuću kako bi razgovarali o novom tekstu, kako bi se pokušala naći nekakav minimum konsenzusa.

Harry Ried, čelnik demokratske većine u Senatu, koji je rat u Iraku nedavno bio nazvao "izgubljenim" te inzistirao na donošenju odluke o povlačenju, izjavio je da je spreman prihvatiti Bushovu ponudu.

Odluka o povlačenju predstavlja odredbu u 124 milijardi dolara "teškom" vojnom proračunu kojim se financiraju operacije u Iraku i Afganistanu. Bush je, prema navodima izvora bliskih Bijeloj kući, spreman pregovarati s demokratima prije svega zato da prije eventualnog rješenja krize - koja se može otegnuti nekoliko mjeseci - omogući normalno financiranje vojske.

Dio demokrata je, ipak, spreman pokušati zaobići predsjednički veto tako što će odmah nakon Bushovog odbijanja zakona zakazati novo izjašnjavanje u Predstavničkom domu. Međutim, svi se slažu da je riječ o čisto simboličkoj gesti jer su zagovornici povlačenja daleko od nužne dvotrećinske većine. Demokratsko vodstvo Senata, gdje je ta većina još tanja, su najavili kako se uopće neće izjašnjavati.

Demokrati, pak, tvrde da će i nakon veta inzistirati na povlačenju iz Iraka, s obzirom da je po njima upravo nezadovoljstvo ratom razlog njihovog jesenskog preuzimanja vlasti, odnosno da za to "imaju mandat naroda".

Bush, pak, tvrdi da jedino on kao vrhovni zapovjednik ima ustavno pravo voditi rat, te da bi pristajanjem na odluku Kongresa ne samo vezao ruke zapovjednicima na terenu, nego i pomogao neprijatelju da lakše planira operacije, imajući u vidu jasno određen datum odlaska američkih trupa.

Kao mogući kompromis se navodi odluka po kojoj bi povlačenje američkih vojnika ne bi bilo fiksirano ne na određeni datum, nego na unaprijed određene kriterije koje mora ispuniti iračka vlada prije preuzimanja brige o sigurnosti pojedinih oblasti Iraka, odnosno cijele zemlje. Izvori bliski Bushu navode kako je Bijela kuća to spremna prihvatiti, ali pod uvjetom da te odredbe budu više savjetodavne nego obvezujuće naravi.

Bush je također dao naznake da je spreman preispitati svoju kontroverznu odluku o slanju dodatnih pojačanja u Irak, koja je bila razbjesnila demokrate, ali tek nakon septembra, "kada postane jasnije da li je ono dovelo do poboljšanja sigurnosne situacije ili ne".