Jačanje kapaciteta
36

Bugarska pregovara o izgradnji vojnog kampa za 5.000 vojnika NATO-a

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Planovi za izgradnju infrastrukture potrebne za smještaj približno 5.000 vojnika NATO-a na bugarskoj teritoriji su u izradi, rekao je bugarski ministar odbrane Todor Tagarev u intervjuu za TV kanal BTV.

"Tokom moje posjete SAD-u razgovarali smo o mogućnosti osiguranja neophodne infrastrukture za raspoređivanje NATO multinacionalne borbene grupe na našoj teritoriji. SAD su spremne pomoći nam da koristimo različite međunarodne fondove za finansiranje njene izgradnje. Postoje planovi za NATO borbenu grupu na istočnom krilu podignu do nivoa brigade, do oko 5.000 vojnika. Trenutno nema jasnog rasporeda kada će početi radovi, iako smo spremni da sve što je potrebno osiguramo na vrijeme", rekao je ministar.

Tagarev je pojasnio da neophodna infrastruktura uključuje ne samo mjesta za smještaj saveznika, već i mnoge druge objekte.

"Infrastruktura podrazumijeva puteve i željezničke pruge kako bi se osiguralo brzo raspoređivanje savezničkih trupa na našoj teritoriji. To će uključivati ​​cjevovode i skladišta goriva. To znači i stambene prostore za vojno osoblje", rekao je on.

Ranije je objavljeno da će troškovi izgradnje bugarskog vojnog kampa iznositi preko 50 miliona eura, a da će biti završen oko 2025. godine.