Svijet
0

Buduća izraelska ministrica optužena za rasizam

FENA
Izraelska ultradesna partija Izrael naš dom predložila je da nova ministrica turizma Izraela bude kontroverzna Esterina Tartman, za koju izraelski ljevičarski pokret Mir sada (Shalom akshav) tvrdi da je rasist.

Tartman se našla na udaru kritika poslanika širom političkog spektra kada je prošlog mjeseca kritikovala odluku da se za ministra nauke, kulture i sporta postavi izraelski Arapin Raleb Mađadele iz Laburističke partije. Ona je rekla da je to imenovanje "sjekira nad stablom cionizma i jevrejske države".

Nakon prijedloga da i sama postane ministrica, izjavila je da nema ličnih problema s tim ministrom, niti bilo kim drugim, pa ni onima koji su ga predložili, već protestuje protiv metoda ciničnog iskorištavanja ljudi za političke potrebe.

"Nova ministrica neće dovesti nove turiste u posjetu zemlji, već će pokazati svijetu ružno lice Izraela", izjavio je vođa pokreta Mir sada Jariv Openhajmer.

Imenovanju Tartmanove usprotivio se i arapski poslanik Ahmed Tibi, koji je rekao da je to "udarac toleranciji" i da je vlada postala "utočište za rasiste". Poslanici iz ljevičarske partije Merec su ocijenili da je tužan dan u historiji Izraela "kada rasizam ulazi na vladin sto, i to kroz prednja vrata". Ujedno je izražena nada da nova ministrica neće navesti potencijalne turiste da pobjegnu.

Međutim, samo nekoliko dana nakon prijedloga da Tartman bude ministrick, iskrsle su i druge prepreke. Najtiražniji izraelski list Jediot ahronot je objelodanio danas da ona nema diplomu mastersa iz ekonomije, iako tako stoji u njenoj biografiji. Ona je učestvovala u nekoliko kurseva iz ekonomije ali u institutu koji ne daje zvanične titule. Na web-siteu partije Izrael naš dom je pisalo da o ima "masters diplomu iz ekonomije i marketinga Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu".

Nakon što je od Tartmanove zatraženo da kaže o čemu se zapravo radi, tekst je izmijenjen, a partija je objasnila da je posrijedi greška u kucanju jer ona nikada nije tvrdila da ima takvu diplomu. Međutim, prije samo dva dana u televizijskom intervjuu, na pitanje o iskustvu i obrazovanju, buduća ministrica je rekla da ima "diplomu iz računovodstva i finansija i masters iz poslovne administracije".

Izvori bliski Knesetu su rekli da stvar mora pomno ispitati prije nego što Tartman zvanično postane mistrica "jer ako osoba predstavi da ima fakultetsku diplomu koja ne postoji, onda to jeste ozbiljan problem."