Italija
0

Brzo usvajanje zakona o eutanaziji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Talijanski političari u utorak su najavili brzo usvajanje zakonodavstva koje bi pojasnilo pravo na smrt, nakon žestoke pravne borbe u vezi sa ženom u stanju vegetiranja koja je umrla nakon što joj je porodica isključila cijev za infuziju.

Talijanski zakon ne dopušta eutanaziju. Pacijenti imaju pravo odbiti tretman, ali nema zakona koji im dopušta da unaprijed daju upute o svom liječenju ako postanu nesposobni brinuti se o sebi.

Eluana Englaro (38) pala je u, kako su ljekari kazali, stanje nepovratnog vegetiranja nakon saobraćajne nesreće 1992. Njen otac dobio je deceniju dugu sudsku bitku da se dopusti uklanjanje njene cijevi za infuziju, tvrdeći da je i ona posjetila prijateljicu u komi prije vlastite nesreće i rekla mu da nikada ne želi biti održavana u životu na takav način, prenosi AP.

Ljekari su prekinuli davanje hrane i vode Englarovoj u petak. Vlada premijera Silvija Berlusconija, koju podržava Vatikan, predložila je parlamentu prijedlog zakona po hitnom postupku koji bi zabranio da se prekine snabdijevanje hranom i vodom pacijenata koji zavise od drugih.

Englaro je preminula u klinici u sjevernoj Italiji u ponedjeljak navečer dok je Senat raspravljao o prijedlogu zakona. Autopsija nije obavljena, ali je klinika objavila da je umrla od srčanog udara.

Senatori su izjavili da će povući prijedlog zakona koji je imao za cilj da je spasi i da će uvesti još rigoroznije zakone.

"Postoji saglasnost oko hitnog pristajanja na zakon o okončanju života", izjavio je ministar zdravstva Maurizio Sacconi.

Kardinal Angelo Bagnasco, koji je na čelu utjecajne Biskupske konferencije, izjavio je u utorak da je "pravedan zakon neophodan za dobrobit našeg društva i naše civilizacije".

Papa Benedikt XVI u više navrata je govorio o dostojanstvu ljudskog života, iako nije direktno spominjao slučaj Englaro.

Aktivisti na obje strane izvodili su svakodnevne demonstracije pred klinikom u Udinama u sjeveroistiočnoj Italiji. Na vijest o smrti Englaro Senat je održao minut šutnje. Odmah nakon toga senatori iz desnog centra počeli su, međutim, uzvikivati: "Ubice!"

"Ona nije umrla. Ona je ubijena", izjavio je konzervativni senator Gaetano Quagliarello.

Slučaj Englaro izazvao je poređenja sa sličnim slučajem Terri Schiavo, Amerikanke koja je umrla 2005. nakon podjednako žestoke rasprave.

Kongres je usvojio prijedlog koji bi dopustio saveznom sudu da razmotri slučaj Schiavo a ondašnji predsjednik George W. Bush vratio se sa svog teksaškog ranča da prijedlog pretoči u zakon. Savezni sudija odbio je da joj se ponovo stavi cijev za infuziju, što su podržali savezni žalbeni sudovi i Vrhovni sud.