Svijet
0

Bruxelles izdvojio 70 miliona eura za pomoć Iraku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska komisija je u petak saopćila da će sa 72,6 miliona eura pomoći najugroženijim Iračanima i doprinijeti jačanju iračke administracije.

Ovaj novi program predvidio je pomoć od 42 miliona eura Iračanima raseljenim unutar zemlje i izbjeglicama u Jordanu i Siriji, precizira se u saopćenju Komisije.

Svota od 30,6 miliona eura će biti raspodijeljena na tehničku pomoć iračkim ministarstvima, na moderniziranje službi hitne medicinske pomoći i zaliha krvi i poboljšanje rukovođenja u sektoru za vodu i dezinfekciju.

Uoči pokrajinskih izbora, povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner je pozvala birače "da izađu na glasanje".

"Nastavak demokratskog procesa i jačanje demokratskih institucija su sredstva kojima se dolazi do više sigurnosti i stabilnosti u Iraku", kazala je ona.

Osim podrške političkom procesu i financijske pomoći koja se sastoji od više od 900 miliona eura humanitarne pomoći od 2003. godine, Komisija pregovara o svom prvom sporazumu s Irakom koji treba da poboljša trgovinsku razmjenu i saradnju.