Na Balkanu umrlo 19 ljudi
0

Broj umrlih u Evropi povećan na 450 osoba

SRNA
Temperature i do - 30 Celzijusa (Foto: AFP)
Temperature i do - 30 Celzijusa (Foto: AFP)
Broj umrlih u Evropi od velike hladnoće koja će trajati do naredne sedmice danas je povećan na 450, posebno na istoku kontinenta.

U Ukrajini je jedan 62-godišnji penzioner umro, jer kola hitne pomoći nisu mogla da se probiju do njegove kuće.

Meteorolozi predviđaju da će temperatura do kraja sedmice u ovoj zemlji iznositi i do minus 30 stepeni Celzijusa. 

U Ukrajini je od 27. januara od hladnoće umrlo 127 ljudi.

U posljednja 24 časa u Poljskoj je umrlo šest lica, uglavnom beskućnika, čime je broj umrlih od hipotermije povećan na 68, saopštila je policija.

U Češkoj je broj umrlih povećan na 24, dok je do juče u Rumuniji umrlo 36 ljudi. U Bugarskoj je od kraja januara umrlo 16 ljudi. 

U hladnom talasu koji je pogodio balkanske države umrlo je 19 ljudi, od kojih deset u Srbiji, četiri u BiH, tri u Hrvatskoj i po jedno lice u Crnoj Gori i Makedoniji.
Najmanje četiri lica umrla su od hladnoće u Njemačkoj, isti broj ljudi umro je u Austriji dok je u Mađarskoj hladni talas odnio 13 života.

U Francuskoj, gdje je na istoku zemlje uveden narandžasti stepen upozorenja od hipotermije, umrlo je šest lica dok je broj preminulih od hladnoće u Italiji povećan na 26.

Baltičke države Litvanija i Letonija registrovale su 23, odnosno 10 žrtava hladnog talasa.

"Hladni talas u Evropi, značajan zbog trajanja, stigao je kasno, ali njegov produžetak nije neuobičajen", napominje danas Svjetska meteorološka organizacija i prognozira da će se stanje poboljšati naredne sedmice.