Cilj je zaštititi civile
0

Britanski avioni uništili Gaddafijeve raketne bacače

Sarajevo-x.com
Tornado GR4
Tornado GR4
Borbeni avioni britanskih zračnih snaga su uništili raketne bacače pristalica libijskog vođe Moammera Gaddafija, saopćeno je iz britanskog Ministarstva odbrane, javlja CNN.

Dva borbena aviona tipa Tornado GR4 su napali FROG-7 raketne bacače i kanistere koji se koriste za prenos Scud projektila. To se dogodio u petak ujutro u blizini grada Sirte.

Video snimljen iz borbenih aviona jasno pokazuje sekundarne eksplozije nakon bacanja bombi. U prethodnim misijama su skupljane informacije i fotografije sa mjesta gdje se oružje nalazilo. Potom su ih analizirali eksperti britanskih zračnih snaga koji su rekli da se radi o velikom broju raketnih bacača FROG-7 i kanistera koji sadrže projektile Scud.

Mete su gađane Paveway IV bombama koje za navođenje koriste lasersko označavanje i GPS.

Piloti su prethodno izveli detaljne pripreme kako bi kolateralna šteta bila svedena na minimum. Nakon napada je javljeno da je uništeno ukupno 20 raketnih bacača i 30 kanistera sa projektilima.

"Nema sumnje da bi ovo oružje bilo iskorišteno za ubijanje nevinih Libijaca. Ova uspješna misija je primjer kako spriječavamo Gaddafija u namjeri da napada libijski narod. Odlučni smo zaštititi civile", izjavio je britanski ministar odbrane Liam Fox.

Domet raketnih bacača FROG-7 je oko 70 km i velika su opasnost za civile u urbanim dijelovima zemlje.

Balistički projektili Scud pogađaju mete na udaljenosti do 300 km.