Svijet
13

Britanska nuklearna podmornica se sudarila s trgovačkim brodom kod Gibraltara

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Jedna od novijih britanskih nuklearnih podmornica usidrena je u Gibraltaru nakon što se sudarila s trgovačkim brodom tokom vježbe.

Royal Navy objavio je kako je pokrenuta istraga o ovom sudaru u kojem je nastupila vanjska šteta, ali je osoblje prošlo nepovrijeđeno.

"Imali smo kontakt s putničkim brodom. Na vanjskom dijelu ima oštećenja, ali nema nikakvih oštećenja na nuklearnom postrojenju i niko od članova podmornice nije povrijeđen", navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Velike Britanije.

Prema prvim fotografijama, oštećen je samo dio tornja. Jedna od tri nuklearne podmornice kraljevske vojske HMS Ambush je duga 97 metara i njena izrada koštala je dvije milijarde eura. U sebi ima torpeda i krstareće projektile Tomahawk.

Tokom 2000. godine jedna od podmornica bila je popravljana na Gibraltaru jer je pukla cijev za hlađenje u blizini nuklearnog reaktora. Stanovnici Gibraltara i južne Španije izašli su na proteste gdje su izrazili bojazan za okoliš, a prisustvo podmornice je postalo glavni predmet visokoprofilirane kampanje Greenpeacea.