Svijet
0

Britanija kao bivša Istočna Njemačka

NINA
Velika Britanija postaje društvo kontrole svojih građana kao što je to nekad bila Istočna Njemačka, upozoravaju novinski komentatori u Londonu.

Vlada Tonyja Blaira, ističe se, planira osnivanje čak tri zasebne dokumentacije o građanima i onima koji žive u Britaniji, i to u stilu "velikog brata", kako se nazivao sistem kontrole u bivšim komunističkim zemljama.

Podaci o građanima, izjavio je listu Times britanski povjerenik za informacije Richard Thomas, bili bi dostupni velikom broju osoba i državnih institucija, ali sami građani neće moći znati što je u tim dokumentima i što piše o njima.

Londonski Guardian precizira da će građanima biti zabranjeno da znaju što piše u "njihovim dosjeima". Taj list ističe da Blairova vlada sve to radi tajno i izvan uobičajene parlamentarne rasprave, te da je to dio tajnog plana o uvođenju ličnih iskaznica.

Naime, Velika Britanija je jedna od rijetkih zemalja gdje ne postoje lične iskaznice, a što se smatra jednim od najvećih dostignuća u oblasti ljudskih prava i sloboda.

Ali, očigledno, tome uskoro dolazi kraj jer Blairova vlada namjerava preko ličnih iskaznica uvesti kontrolu nad svim građanima, ocjenjuje londonski Guardian.