Svijet
0

Britanca liječili od depresije, a on umro zbog tumora na mozgu

Klix.ba
Chris Buckley, 34-godišnji Britanac, umro je zbog tumora nakon što su liječili od depresije.

Buckleyju je prvo dijagnosticirana depresija, a umro je nakon što mu je poslije gotovo dvije godine dijagnosticiran tumor veličine teniske loptice na mozgu u Accident and Emergency odjeljenju specijalizirane bolnice u Walesu. Dok su doktori sve vrijeme tvrdili da čovjek pati od depresije, on je u međuvremenu izgubio sposobnost govora i mogućnost korištenja ruku.

Nakon Chrisove smrti njegov otac Malcolm se obratio Glavnom liječničkom vijeću u toj zemlji i prijavio šta se dogodilo, ali je neizvijesno da li će se njegovi doktori suočiti sa bilo kakvom kaznom s obzirom da su nezavisni stručnjaci dali oprečna mišljenja o kavaliteti njegovog liječenja.

Međutim, zaključeno je da su liječnici napravili ozbiljne propuste i da čak nisu uzeli u obzir to što Chris nije mogao govoriti, niti se koristiti rukom.

Liječio se u nekoliko bolnica širom Britanije i sve što je dobio su antidepresivi. Od decembra 2011. kada je krenuo tražiti liječničku pomoć pa do nekoliko sedmica pred smrt potpuno je bio izgubio govor. Svaki put kada bi mu se stanje pogošavalo liječnici su mu propisivali još više antidepresiva.

Neko vrijeme su ga smjestili i u bolnicu za mentalno zdravlje, ali to iz sasvim razumljivih razloga nije dalo nikakve rezultate pa je brzo pušten kući, a potom je i preminuo u maju prošle godine.

Otac Malcolm Buckley vjeruje kako bi se njegovom sinu moglo pomoći i da možda ne bi preminuo da su doktori odmah otkrili o čemu se radi te insistrira na istrazi koja bi mogla jako uzdrmati britansko zdravstvo, pišu mediji u toj zemlji.