Ubijen prilikom hapšenja
0

Britanac čija je smrt pokrenula nemire ubijen jednim metkom

FENA
Mark Duggan
Mark Duggan
Britanac Mark Duggan (29), koga je u četvrtak ubila policija u srevernom dijelu Londona, stradao je od jednog metka iz vatrenog oružja koji ga je pogodio u grudni koš, rečeno je na uvodnom saslušanju u okviru istrage o ovom slučaju.

Duggan je ubijen u Tottenhamu pri pokušaju hapšenja kada je policija zaustavila taksi u kojem se nalazio. Protesti zbog njegove smrti su u ovom dijelu grada eskalirali u nemire, pa se nasilje, praćeno pljačkama, u međuvremenu proširilo i na druge dijelove Londona, kao i na Liverpool, Bristol i Birmingham.

Istraga u okviru koje će se utvrditi kako je mladić poginuo otvorena je u utorak, a tokom kratkog saslušanja rečeno je da je Duggan, otac četvero djece, ubijen kada ga je jedan metak pogodio u grudni koš.

Naredno saslušanje zakazano je za 12. decembar, a istragu provodi nezavisna komisija za policijske žalbe, javio je AFP.

Medijski izvještaji nagovještavaju da policajci nisu bili ugroženi kada su otvorili vatru na Duggana, za koga pojedini policijski izvori tvrde da je bio narkodiler i kriminalac, dok članovi njegove porodice to negiraju, ističući da je on bio dobar otac i poštovan član zajednice.

Porodica ubijenog Britanca prisustvovala je današnjem otvaranju istrage i u saopćenju poručila da želi da se utvrdi istina i istakla da ih duboko uznemiravaju nemiri koji potresaju brojne zajednice u zemlji.

Britanski premijer David Cameron izjavio je u utorak da će biti učinjeno sve što je neophodno kako bi se mir vratio na ulice Britanije i najavio je da će parlament nakratko prekinuti odmor i održati sjednicu u četvrtak.

Cameron je također kazao da će večeras ulice Londona čuvati još 10.000 policajaca, pored trenutno raspoređenih 6.000.