Svijet
0

Breivik želi studirati političke nauke

SRNA
Norveški ubica Anders Breivik podnio je prijavu za upis na Fakultet političkih nauka u Oslu, potvrdio je danas šef Katedre za političke nauke te visokoškolske ustanove Ole Peter Otersen.

Ukoliko njegov zahtjev za upis bude odobren, nekoliko profesora sa ovog fakulteta najavilo je da će odbiti svaki kontakt sa ovim ekstremistom. Dekan Fakulteta političkih nauka je potvrdio da je Breivik podnio prijavu, ali da odluka o prihvatanju njegove prijave nije donsena.

Otersen je rekao da razumije stav profesora koji ne žele Breivika za studenta, posebno zbog činjenice da su većina njegovih žrtava upravo studenti. "Međutim, ne možemo nikome uskratiti šansu da studira“, dodao je Otersen.

Tridesetčetvorogodišnji Breivik je prekinuo srednju školu prije polaganja završnih ispita, što može biti prepreka za njegov upis na Fakultet. Breivik je 22. jula 2011. godine aktivirao bombu u automobilu ispred zgrade vlade u Oslu, kada je poginulo osam ljudi, a zatim je na ostrvu Utoja iz vatrenog oružja ubio još 69 osoba, uglavnom tinejdžera - članova norveške Laburističke stranke.

Na suđenju je Breivik pokušao da opravda svoj pažljivo pripremljeni dvostruki napad, u kome je povrijeđeno 244 osoba, istakavši da je cilj bio da se zaustavi "islamizacija Norveške". Britanski list "Independent“ je na svom sajtu objavio da je Breivikov zahtjev za upis na fakultet prvi put odbijen u maju, zbog nekompletne dokumentacije.

Direktor zatvora Knut Bjarkeid, u kome Breivik služi kaznu, rekao je da će ga podržati u ovoj inicijativi. "Uvijek ćemo nastojati da podstaknemo zatvorenike na obrazovanje, tako da oni mogu da nađu posao kada izađu", rekao je Bjarkeid, a prenosi norveški dnevnik "Lokal“. Ekstremista je prije masakra napisao manifest u kome je iznio svoje ksenofobne teze.

Iz zatvora je poručio da želi da nastavi svoju borbu, te je u maju zatražio, što je odbačeno, da formira udruženje koje je želio da nazove "Norveška fašistička partija i nordijska liga“. Breivik služi kaznu u zatvoru Ila na desetak kilometara sjeverozapadno od Osla.

Na raspolaganju su mu tri ćelije od osam metara kvadratnih: jedna kao gimnastička sala, druga kao kancelarija sa računarom, ali bez interneta, i spavaonica. Breivik ima kontakte sa svojim advokatima, čuvarima i ljekarima, ali ne i sa ostalim zatvorenicima.