Ubio 77 osoba
54

Norveška odgovorila na Breivikove optužbe da su mu ugrožena ljudska prava: I dalje je veoma opasan

S. Š.
Anders Breivik na jednom od ročišta koji su održani ove sedmice (Foto: EPA-EFE)
Anders Breivik na jednom od ročišta koji su održani ove sedmice (Foto: EPA-EFE)
Anders Behring Breivik, desničarski ekstremist koji je ubio 77 ljudi u dvostrukim napadima u Norveškoj 2011. godine, i dalje je "veoma opasan" i treba ga držati u izolaciji u zatvoru, navode tamošnje vlasti.
Inače, Breivik je ove sedmice saslušavan u sudu nakon što je tužio državu u pokušaju da okonča svoju dugogodišnju izolaciju u samici i ukine sva ograničenja koja trenutno ima sa vanjskim svijetom.

Ovaj 44-godišnjak se nalazi u samici otkako je u Oslu 2011. godine ubio 77 osoba, od kojih su veliki broj bili tinejdžeri.

Predstavnik Ministarstva pravde Andreas Hjetland rekao je danas u svojoj završnoj riječi da nema osnova za tvrdnje da se Beivikova ljudska prava krše.

"Breivik je i dalje veoma opasan. Još uvijek postoji opasnost da bi mogao ponovo počiniti ubistvo ili inspirisati druge na isti zločin", rekao je Hjetland.

Breivik je imao mogućnost da po okončanju današnjeg ročišta nešto kaže, ali nije iskoristio to pravo.

Lisbeth Roeyaneland čiju je 18-godišnju kćerku Breivik ubio i koja je danas pratile ročište rekla je da se nada da će Breivik izgubiti ovaj slučaj.

"Nije on pokazao nikakvo žaljenje. Šaputao je da mu je žao zbog onog što se desilo, ali je to uradio bez ikakvih osjećaja ili empatije. Njegov govor tijela to i potvrđuje", riječi su majke.

Rekla je i da bi voljela da se ovo ročište uopšte nije ni dogodilo, ali u isto vrijeme Breivik ima to pravo prema norveškom zakonu i to se mora poštovati, smatra ona.

Breivik je u utorak na ročištu u svom svjedočenju rekao da je samica noćna mora te da svaki dan razmišlja o samoubistvu. Njegov advokat je rekao i to da Breivik pati od duboke depresije.

Breivikovi advokati tvrde da Norveška krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, uključujući dijelove u kojima se kaže da niko ne bi trebao biti podvrgnut "mučenju ili nečovječnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju".

Sudija Birgitte Kolrud rekla je da će biti potrebno "nekoliko sedmica" da donese svoju odluku i presudi o Breivikovoj tužbi.