Svijet
0

Boston pod opsadom, osumnjičeni bombaši su braća iz Čečenije

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Na internetu se pojavio amaterski snimak iz Watertowna blizu Bostona na kojem se vidi vatreni obračun policije sa dvojicom terorista osumnjičenih za dvije eksplozije u kojima su u ponedjeljak na Bostonskom maratonu stradale tri osobe, a blizu 200 ljudi je ranjeno.

U obračunu je poginuo jedan od napadača, a ranjen je jedan policajac. Na Twitteru se pojavila i fotografija tačne lokacije pucnjave.

Odbjegli osumnjičeni za kojim se još traga, identifikovan je kao Dzhokhar A. Tsarnaev (19) porijeklom iz Čečenije, koji je navodno na popisu stipendista Univerziteta Boston Cambridge. Prema nezvaničnim informacijama koje su se pojavile u američkim medijima, pretpostavlja se da su osumnjičeni braća. Ubijeni brat se zove Tamerlan Tsarnaev.

Na snimku nije baš najjasnije u čije automobile je uperena kamera, ali se vjerovatno radi o policijskom vozilu u prvom planu i još jednom u pozadini.

Oba vozila korištena su u akciji hapšenja osumnjičenih za napad na maratonu, a prema riječima svjedoka, pucnjava je podsjećala na scene iz akcionih filmova.

Ulica u kojoj se traga za osmunjičenim
Ulica u kojoj se traga za osmunjičenim
Stanovnica naselja u kojem se desio obračun, Loretta Kehayias, rekla je za New York Times da nikada nije vidjela ništa slično.

"Od eksplozije mi je zasijala cijela kuća. Vrištala sam. Nikada nisam vidjela ništa slično, nikada", rekla je Kehayias.

Drugi stanovnik ovog naselja, na Twitteru je pod imenom @jraske naveo da se vatreni obračun odigrao ispred njegove kuće u ulici Lorel. Kontinuirano objavljuje fotografije s mjesta događaja, među kojima je i fotografija automobila za koje tvrdi da su učestvovali u obračunu. Prema njegovim riječima, vozilo sa desne strane pripada policiji, a automobil s lijeve strane je onaj kojim su se vozili osumnjičeni.

Dzhokhar A. Tsarnaev, odbjegli osumnjičeni
Dzhokhar A. Tsarnaev, odbjegli osumnjičeni
Akcija potrage za drugim teroristom i dalje je u toku. Na ulicama se nalazi više od 9.000 policajca i pripadnika specijalnih jedinica. Vlasti Bostona su zbog toga zabranile sav javni saobraćaj u gradu i potpuno su blokirali sve saobraćajnice. Stanovnicima koji su već krenuli na posao ili druga odredišta rečeno je da se vrate kući i ne izlaze napolje. Nastava neće biti održana.

"Vjerujemo da tražimo teroristu. Naoružanog i opasnog", izjavili su policijski službenici na konferenciji za medije koja je održana u 10 sati po našem vremenu.