Projekat od 382 milijarde dolara
0

Borbeni avion F-35 - najskuplje američko oružje

Sarajevo-x.com
F-35: Mnogi se pitaju vrijedi li Foto: AP
F-35: Mnogi se pitaju vrijedi li Foto: AP
Borbeni avion F-35, koji će uskoro biti značajan dio vojne flote Sjedinjenih Američkih Država, najskuplji je program naoružanja ikada, što je mnoge navelo na preispitivanje projekta u vrijeme kresanja javnih troškova.

Ukoliko se ukalkuliraju mnoga prekoračenja budžeta i odgode, program proizvodnje 2.443 aviona koštat će nevjerovatnih 382 milijarde dolara.

Takozvana peta generacija borbenih lovaca ima mogućnost izbjegavanja neprijateljskih radara, što bi Amerinacima trebalo omogućiti da vladaju nebom narednih nekoliko decenija.

Ali, iz Kine se javlja moguća konkurencija. Ove sedmice Peking je otkrio prvi borbeni model koji ima mogućnost izbjegavanja radara, čime je značajno poraslo vojno rivalstvo između dvaju velesila.

Kući je, čak i iz Pentagona, Lockheed Martinov F-35 pod kritikama. Zvaničnici iz sektora odbrane kažu kako su se troškovi udvostručili te svaki košta 92 miliona dolara. U isto vrijeme, ugovor koji je 2001. sklopljen na deset godina, produžen je do 2016. zbog dodatnog testiranja i pitanja dizajna.

Kompanija Lockheed Martin izgradilo je tri verzije aviona koji su dizajnirani za napad na ciljeve na zemlji, kao i za izviđačke misije.

F-35A bi trebao u Zračnim snagama SAD-a zamijeniti F-16 i A-10, F-35C mijenja F-18, a F-35B, koji će imati mogućnost vertikalnog polijetanja (u mjestu), istisnut će Harrier iz upotrebe.

Američki sekretar odbrane Robert Gates je upozorio da se prekoračenje troškova ne može nastaviti.

"Kultura neograničenog novca mora biti zamijenjena kulturom uzdržljivosti", podcrtao je Gates.