Svijet
0

Bolivija priznala Palestinu u granicama iz 1967. godine

FENA
Bolivija je objavila da je priznala Palestinu kao suverenu državu u granicama iz 1967. godine, prenijeli su u subotu izraelski mediji.

Kako je izvijestila palestinska novinska agencija Maan, bolivijski predsjednik Evo Morales je to saopćio na samitu južnoafričkog trgovinskog bloka Mercosur u Brazilu.

Bolivija se na taj način pridružila Brazilu i Argentini. Moreales je precizirao da je Bolivija priznala državu Palestinu u granicama iz 1967, što zapravo znači - na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalemu i pojasu Gaze.

Te teritorije je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozdravio je takvu odluku, zahvalivši se Moralesu na podršci Palestincima.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je osudilo priznanje, upozorivši da to neće pomoći mirovnom procesu.

"Protivimo se akcijama koje mogu odlučiti rezultate pregovora prije nego što su počeli. Potez poput tog ne ohrabruje Palestinsku upravu da se vrati za pregovarački sto", navedeno je u saopćenju ministarstva.

Druge južnoameričke zemlje su priznale Palestinu u posljednjih nekoliko sedmica, a Urugvaj ja najavio da će to učiniti početkom sljedeće godine.

Dogodilo se to u trenutku zastoja u mirovnim pregovorima jer palestinska strana neće da pregovora dok Izrael ne produži moratorij na izgradnju u židovskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sjedinjene Američke Države su nedavno odustale od pokušaja uvjeravanja Izraela da to učini i sada nastoje da posreduju u neizravnim pregovorima ali ih arapska strana odbija dok ne dobije ponude Washingtona i garancije da će pregovori biti temeljeni u granicama iz 1967.

Izrael je u međuvremenu oštro osudio Norvešku što je unaprijedila status palestinskih predstavnika u Oslu u diplomatsko izaslanstvo. U posljednjih nekoliko mjeseci nekoliko zemalja je unaprijedilo status palestinskih predstavnika.

Prvo su to učinile Sjedinjene Države, komentiraju izraelski mediji, a slijedile Francuska, Španjolska i Portugal, prenio je Haaretz.com.

Palestinska strana očito traži alternative mirovnim pregovorima a jedna je, kako je Abbas, otvoreno rekao, zahtjev za proglašenje neovisne Palestine u UN-u. Neovisna Palestina je unilateralno proglašena 1988. godine u Alžiru, a otada ju je priznalo više od 100 zemalja.