Očekuje se objava
18

Blinken zagonetan o najavi uvođenja sankcija bataljonu izraelske vojske: "Pratite nas"

V. K.
Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Državni sekretar SAD-a Antony Blinken ponovno je govorio o uvođenju sankcija bataljonu izraelske vojske, ali je ostao zagonetan kada bi se to moglo tačno i dogoditi.
Iako je Bidenova administracija prvobitno planirala da danas objavi odluku o zabrani korištenja američke vojne pomoći za isporuku oružja izraelskom bataljonu Nezah Yehuda, Washington i dalje nije objavio odluku.

Upitan da li će SAD objaviti odluku o sankcijama, Blinken nije odgovorio kada će se to desiti.

"Narednih dana ćemo se baviti tim pitanjem. Pratite nas", rekao je Blinken.

Inače, Blinken je na današnjoj konferenciji za medije govorio o izvještaju State Departmenta o ljudskim pravima za 2023. godinu.

Podsjetimo, nakon što je američka administracija najavila kako će uvesti sankcije protiv bataljona izraelske vojske zbog kršenja ljudskih prava Palestinaca na Zapadnoj obali, izraelski zvaničnici reagovali su na ovu odluku.

"IDF ne smije biti sankcionisan. Posljednjih sedmica sam radio protiv sankcionisanja izraelskih građana, uključujući i aktivnosti koje se tiču razgovora s američkom administracijom. U vrijeme kada se naši vojnici bore protiv terorističkih čudovišta, namjera da se uvedu sankcije jedinici IDF-a je vrhunac apsurda i moralno dno", rekao je Netanyahu.