The Independent
0

Bler neće moći da izbjegne odgovornost za zločine u Iraku

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši britanski premijer Tony Blair, koji u Evropi lobira za glasove kako bi bio izabran za prvog predsjednika EU, neće moći da izbjegne odgovornost za ulogu u ratu u Iraku koja je koštala živote desetine hiljada civila, piše britanski list The Independent.

U članku pod naslovom "Može li vaš stomak zaista svariti Blaira kao predsjednika EU", list navodi se da mnogi smatraju da je bivši premijer odgovoran za ratne zločine u Iraku i da je zainteresovan samo za nagomilavanje ličnog bogatstva, dok nije zanemarljiv ni broj onih ljudi u Evropi koji vjeruju da Blair treba ovog mjeseca da postane prvi predsjednik EU.

Blair je prošle sedmice u Kanadi pozirao fotografima za 180 dolara po fotografiji, u petak je prisustovao komemoraciji u katedrali Svetog Pavla u  Londonu za vojnike koji su poginuli u Iraku, dok će se u utorak, 13. oktobra  suočiti sa bijesom porodica poginulih vojnika kada se otvori prva nezavisna i javna istraga o ratu u Iraku.

Bivši premijer biće predmet istrage zbog šestogodišnje kampanje, dok ujedno lobira za glasove u Evropi da bude prvi predsjednik EU. 

Da stvari budu gore, navodi list, njegova supruga Cherry Blair rekla je nedavno da je odluka o ratu u Iraku donesena u odnosu 51- 49 odsto, dodajući da je Blair fantastično svakoga ubijedio da je riječ o odluci koju je podržalo 70 odsto, a da je protiv bilo 30 odsto.

I dok emocije kod kuće rastu u kontinentalnoj Evropi postavlja se pitanje da li će svih 27 članica EU "imati stomak" da izaberu Blaira za predsjednika.

Sir John Chilcot, koji predsjedava istražnom komisijom, otvara u utorak istragu o ratu u Iraku, uzimanjem izjava od članova porodica vojnika, uključujući i porodice 179 poginulih vojnika.
Previđeno je da kasnije i Blair da izjavu o odluci ulaska u rat sa Irakom u vrijeme širokog protivljenja u Britaniji.

Blair se već suočio sa bijesom roditelja kada se na komemoraciji u Londonu otac jednog poginulog vojnika nije htio da rukuje sa njim, rekavši da je krv njegovog sina na Blairovim rukama. Očevici kažu da je Blair u tom trenutku "preblijedio".

Kenterberijski nadbiskup Rohan Wiliams je na komemoraciji u Londonu kritikovao Blaira jer nije razmislio o ljudskim gubicima kada je donosio odluku o ratu.

Priznajući da je zbog Iraka toksična i kontroverzna figura širom Evrope, list navodi da Blairov kabinet još nije potvrdio njegovu kandidaturu za predsjednika EU.

Krajem mjeseca EU će na samitu donijeti odluku o novom čovjeku na čelu EU, a  tada će istraga o ulasku u rat u Iraku biti u punom zamahu. Ukoliko EU ne izabere predsjednika krajem mjeseca, druga prilika biće u decembru.

Iako se francuski predsjednik Nicolas Sarcozy složio sa kandidaturom Blaira, njemački kancelar Angela Merkel preferira holandskog premijera Jana Petera Balkenendea za to mjesto.
Diplomatski izvori kažu da Angela Merkel neće aktivno sprečavati Blaira da postane predsjednik EU ukoliko se svi slože oko njegovog postavljenja, ali ona smatra da je Balkenende dobar kandidat.

Poljska i Španija, takođe, su zabrinute zbog mogućnosti da Blair preuzme to mjesto.

Među drugim mogućim kandidatima su bivši španski premijer Felipe Gonsales i bivši finski premijer Pavo Liponnen.

Radno mjesto predsjednika EU "košta" ukupno 3,5 miliona funti za dva uzastopna mandata od dvije i po godine, uključujući platu, troškove i bonuse. 

Blair već košta britanske poreske obveznike oko dva miliona funti za troškove bezbjednosti, a ukoliko bi bio izabran za predsjednika EU svojim velikim prihodima dodao bi i godišnju platu od 247.000 funti, piše "Independent".
Prema nedavnom istraživanju agencije BPIKS, 47 odsto Britanaca protivi se  izboru Blaira za predsjednika EU, a 35 odsto ga podržava.