Svijet
0

Blair u Libanu dočekan protestima

FENA
Oko hiljadu Libanaca protestovalo je danas protiv posjete britanskog premijera Tonyja Blaira Bejrutu zbog njegove podrške Izraelu u jednomjesečnom ratu protiv libanskog Hezbolaha.

Osiguranje je bilo jako, vojnici i specijalne jedinice policije postavile su barijere od bodljikave zice oko zgrade vlade u centru grada, gdje se Blair sastao s libanskim kolegom Fuadom Siniorom.

Uoči Blairove posjete, vjerski lider libanskih šiita ajatolah Mohammed Hussein Fadlallah je pozvao vladu u Bejrutu da Blaira proglasi personom non grata, optuživši ga da je "ključni saučesnik" izraelskog napada na Liban.

Mnogi Libanci su ljuti što je britanski premijer stao uz američkog predsjednika Georgea Busha i odbio da pozove na hitan prekid vatre u sukobu, u kome je ubijeno gotovo 1.200 ljudi u Libanu, uglavnom civila, i 157 Izraelaca, najviše vojnika.

Demonstranti su na ulicama uzvikivali: "Bejrut je slobodan, Blair napolje". Demostranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Hvala ti Blair za isporuku pametnih bombi", uz aluziju na američke avione pune bombi za Izrael koji su slijetali u Škotsku da bi se snabdjeli gorivom za vrijeme rata. U razgovorima sa libanskim dužnosnicima, Blair je ukazao na potrebu jačanja Vlade i uvođenje zabrane na slanje pošiljki oružja Hezbolahu.

Na pres-koferenciji Blair je istaknuo da je stajalište britanske vlade kako je trajno rješenje puno bolje od "kratkotrajne terapije". Njegovo izlaganje je prekinuo demonstrant koji je vikao "Sramite se!" i žena koja je razvila transparent "Bojkotirajte izraelski apartheid", ali su je pripadnici osiguranja udaljili.

Liban je posljednja, a ujedno i najteža stanica Blairovog putovanja po Bliskom istoku, u okviru koga je posjetio Izrael i Ramalu na Zapadnoj obali. Blaira su dočekali libanski kolega Siniora i šef diplomatije Favzi Saluk, na nedavno otvorenom bejrutskom aerodromu, poslije ukidanja dvomjesečne blokade Izraela.

Dva ministra iz Hezbolaha bojkotuju Blairovu posjetu. I pored toga nesumnjivo da ima libanskih političara koji su zadovoljni tom posjetom jer je smatraju izrazom podrške libanskoj vladi.

Blair se ipak ne može nadati velikom uspjehu svoje misije, imajući u vidu probleme s kojima je suočen kod kuće i najavu da će se povući s funkcije u roku od jedne godine. Britanski premijer se u Izraelu i na palestinskim teritorijama zalagao za oživljavanje bliskoistočnog mirovnog procesa i za prevazilaženje unutrašnjih podjela Palestinaca formiranjem vlade nacionalnog jedinstva.