Bizarna optužnica
7

Bivši upravnik mrtvačnice na Harvardu optužen za krađu i prodaju dijelova ljudskog tijela

N. V.
Bivši upravnik mrtvačnice na medicinskoj školi na Harvardu suočava se sa federalnim optužbama za navodnu krađu, prodaju i otpremu dijelova ljudskog tijela, navodi se u optužnici.

Cedric Lodge (55) koji je radio u mrtvačnici medicinske škole u Bostonu navodno je ukrao secirane dijelove doniranih leševa, uključujući glave, mozgove, kožu, kosti i druge ljudske ostatke. U optužnici se navodi da je dijelove tijela uzeo bez znanja ili dozvole (škole) i uklonio ih te ostatke iz mrtvačnice u Massachusettsu prevezao u njegovu rezidenciju u New Hampshireu

Lodge je navodno bio u zavjeri sa svojom suprugom Denise (63) kako bi prodali ljudske ostatke drugima, uključujući Katrin Maclean (44) i Joshua Taylora (46), prema optužnici.

Maclean je vlasnica prodavnice u Massachusettsu gdje je navodno prodavala dijelove tijela drugima. Ona se zajedno za Lodgeom i drugim prodavcem Taylorom tereti za zavjeru i međudržavni transport ukradene robe.

"Neki zločini prkose razumijevanju", rekao je američki tužilac Srednjeg okruga Pensilvanije Gerard M. Karam u saopćenju.

Federalni tužioci rekli su da se još tri osobe također suočavaju s optužbama u odvojenim optužnicama u vezi sa slučajem, uključujući osobu koja je ranije bila optužena u Arkansasu.

Ljudski ostaci se inače dobrovoljno doniraju medicinskoj školi Harvarda u obrazovne svrhe. Kada se završi medicinska škola, ostaci se obično kremiraju i vraćaju porodici donatora ili sahranjuju na groblju u Tewksburyju u Massachusettsu.