Teške tvrdnje
80

Jevrejski studenti na Harvardu tuže univerzitet pod optužbama da je "bastion antisemitizma"

S. Š.
Kampus na Harvardu (Foto: EPA-EFE)
Kampus na Harvardu (Foto: EPA-EFE)
Nekoliko jevrejskih studenata podnijelo je tužbu protiv Univerziteta Harvard optužujući ga da je postao "bastion bujne antijevrejske mržnje i uznemiravanja".
Ova tužba prema jednom univerzitetu dolazi nakon tužbi koje su ranije podnosili studenti na Institutu umjetnosti u Čikagu, Univerzitetu New York i Univerzitetu Pensilvanije, a iz istog razloga.

U tužbi na Harvardu među podnositeljima tužbe su članovi asocijacije "Studenti protiv antisemitizma".

Studenti, naime, optužuju Harvard za kršenje građanskih prava jevrejskih studenata i navode da je univerzitet tolerisao maltretiranje, napade i zastrašivanje jevrejskih studenata - ponašanje koje je intenzivirano nakon 7. oktobra kada je Hamas napao Izrael, a Izrael potom nastavio sa konstantnim bombardovanjem Pojasa Gaze.

"Stotine pro-Hamasovih studenata i profesora 'marširaju' kroz kampus Harvarda, uzvikivajući antisemitske parole i pozivajući na smrt Jevrejima i Izraelu. Te rulje su okupirale zgrade, učionice, biblioteke, studentske salone, trgove i učionice, promovišući nasilje nad Jevrejima", navodi se u tužbi, o čemu piše Guardian.

Portparol Harvarda rekao je da škola ne komentariše postupke koji su u toku, poput ovog.

Također, desetak studenata potencijalno se suočava sa disciplinskim prijavama zbog kršenja pravila protesta vezanih za propalestinske aktivnosti, ali glasnogovornik je rekao da škola ne može komentarisati njihove slučajeve.

Inače, sukob Izraela i Hamasa uzburkao je kampuse širom SAD-a i ponovo pokrenuo debatu o slobodi govora. Lideri koledža borili su se da definiraju granicu gdje politički govor prelazi u uznemiravanje i diskriminaciju, a jevrejski i arapski studenti izražavaju zabrinutost da njihove škole premalo čine da ih zaštite.

O tome kako je situacija na Harvardu ozbiljna svjedoči i to što je predsjednika univerziteta najavila ostavku zbog optužbi za plagijarizam i kritika na račun njenih komentara o antisemitizmu na Harvardu.