Negira optužbe
17

Bivši premijer Malte optužen za korupciju, primanje mita i pranje novca

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bivši premijer Malte Joseph Muscat optužen je za korupciju u slučaju oko privatizacije bolnice koji je svojevremeno istraživala ubijena istraživačka novinarka Daphne Caruana Galizia.

Muscat je optužen za primanje mita, korupciju na javnim funkcijama i pranje novca, navodi se u dokumentima u koje je AFP imao uvid.

On je te optužbe opisao kao "fantazije i laži" i rekao da je žrtva političke osvete.

Chris Fearne, zamjenik premijera Malte, koji bi trebao postati sljedeći evropski komesar Malte, i bivši ministar finansija te zemlje Edward Scicluna, koji je sada guverner centralne banke Malte, optuženi su također za prevaru, pronevjeru i lažnu dobit.

Fearne, koji je bio ministar zdravstva u vrijeme privatizacije koja je pod istragom, rekao je da nema sumnje da će sud utvrditi njegovu apsolutnu nevinost.

Optužbe su dio dugotrajne istrage o odluci tadašnje laburističke vlade Muscata 2015. godine da prepusti upravljanje tri javne bolnice privatnoj kompaniji u dogovoru koji se procjenjuje na četiri milijarde eura.

Istraživačka novinarka Caruana Galizia, koja je izvještavala o korupciji i ovom slučaju, ubijena je ispred svoje kuće u oktobru 2017. godine, što je izazvalo šok širom Evrope.

U februaru 2024. godine sud je poništio privatizacijski ugovor između malteške vlade i kompnije Vitals Global Healthcare, koja je kasnije preimenovana u Steward Health Care.