Svijet
45

Bivši predsjednik Meksika Fox: Donald Trump me podsjeća na Hitlera

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši predsjednik Meksika Vicente Fox u petak je komentarisao kandidaturu Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a, kazavši kako ga podsjeća na Adolfa Hitlera.

U telefonskom intervjuu za CNN Fox je kazao kako će Trump, ukoliko dođe na poziciju predsjednika SAD-a, svoj narod vratiti u dane sukoba i konstantnog ratovanja, naglasivši kako ga podsjeća na Hitlera.

"On je uvrijedio Meksikance, uvrijedio je imigrante, uvrijedio je papu, kao i Kineze", kazao je Fox komentarišući Trumpa.

Ovaj komentar dolazi samo dan nakon što je Trump izjavio kako Meksiko treba da plati SAD-u za zid na njihovoj međusobnoj granici.

Fox nije prvi kojije retoriku Donalda Trumpa uporedio sa onom koju je imao bivši njemački diktator Adolf Hitler. Prije mjesec dana polusestra Anne Frank Eva Schloss optužila je Donalda Trumpa da se ponaša kao "novi Hitler".

I bivša guvernerka New Jerseya Christine Todd Whitman Trumpa je uporedila sa Hitlerom, kada je on izjavio kako svim muslimanima treba zabraniti ulazak u SAD.

"Ukoliko se malo osvrnete u prošlost i analizirate historiju iz perioda Drugog svjetskog rata, vidjet ćete da je upravo ovakva retorika Hitleru omogućavala vlast", kazala je Whitman.