Izbori iduće godine
23

Bivši potpredsjednik SAD-a Mike Pence se povukao iz predsjedničke utrke

S. Š.
Mike Pence
Mike Pence
Bivši američki potpredsjednik Mike Pence povukao se iz predsjedničke utrke 2024. godine, rekavši kako "ovo nije njegovo vrijeme".

Pence je to objavio u Republikanskoj jevrejskoj koaliciji u Las Vegasu u subotu popodne.

"Uvijek smo znali da će ovo biti teška bitka, ali ne žalim", napisao je on u izjavi.

Inače, Pence je prvi veliki republikanski kandidat koji je prekinuo svoju kampanju u utrci koju je vodio bivši predsjednik Donald Trump. Međutim, uočio je da gubi podršku narodu što su i pokazale nedavne ankete gdje je podrška republikanskih glasača bila sve tanja.

Kampanja bivšeg potpredsjednika također je nagomilala velike iznose dugova, a Pence je u septembru završio sa dugovanjem od 621.000 dolar i imao samo 1,2 miliona dolara u banci - znatno manje od ostalih republikanskih rivala.

"Napuštam ovu kampanju, ali nikada neću napustiti borbu za konzervativne vrijednosti", napisao je on u izjavi upućenoj svojim pristalicama.

Ovaj 64-godišnjak je izgubio podršku mnogih republikanskih glasača kada je javno prekinuo saradnju sa Trumpom zbog nereda na Capitolu šestog januara 2021. godine i kada je predsjedavao ovjerom izbornih rezultata Joea Bidena 2020. godine u Kongresu.

Trump je opomenuo Pencea zbog nedostatka "hrabrosti" kada je odbio da poništi izbornu pobjedu demokratskog lidera.

Bivši potpredsjednik je u martu rekao da je Trumpovo ohrabrivanje izgrednika "ugrozilo moju porodicu i sve u Kapitolu tog dana", piše BBC.