McCain odabrao
0

Bivša 'Kraljica ljepote' potpredsjednički kandidat

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Senator John McCain u petak je objavio da je odabrao guvernerku Aljaske Sarah Palin za svoga potpredsjedničkog kandidata, nazivajući je izbornim partnerom koji će mu najbolje pomoći da "prodrma Washington".

"Ona je upravo ono što ova zemlje treba, kako bi mi pomogla da se borim protiv stare politike u Washingtonu", rekao je McCain pred oko 15.000 pristalica na skupu u Daytonu, Ohajo, koji su s burnim odobravanjem pozdravili izbor mlade, atraktivne političarke iz daleke Aljaske.

Palin (44) guvernerka je Aljaske od 2006. godine, kao prva žena i najmlađa osoba na tom položaju. Za svoju dosadašnju politiku uživa 80-postotnu podršku građana Aljaske.

"Ona ima karakter, integritet, dobar osjećaj i snažnu predanost općem dobru, što je upravo ono što danas trebamo u Washingtonu", rekao je McCain.

Zahavalivši se senatoru McCainu na ukazanoj časti, Palin je kazala kako je to za nju "veliki izazov", te obećala biračima da će dati najbolje od sebe.

Bijela kuća pozdravila je izbor Palin, ocijenivši da će ona doprinijeti izbornoj pobjedi McCaina.

"Predsjednik George W. Bush nazvao je senatora McCaina i kazao da će ona biti fantastičan kandidat i da se veseli njihovoj velikoj pobjedi u novembru", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Palin će biti prva žena republikanski kandidat za potpredsjednika SAD-a i druga u američkoj povijesti, nakon demokratske kandidatkinje Geraldine Ferraro 1984.

McCain je svoj izbor za potpredsjedničkog kandidata objavio šest dana nakon što je demokratski kandidat Barack Obama za svog potpredsjedničkog partnera izabrao senatora Joe Bidena.

Obama, 47-godišnji crnački senator iz Ilinoisa sa samo dvije godine iskustva u Senatu, odabrao je iskusnog 65-godišnjeg Bidena, s 30 godina staža u Senatu, ističući pri predstavljanju Bidenovu punu spremnost da preuzme dužnost predsjednika SAD-a.

McCain kojem je u petak bio 72. rođendan, i ako bude izabran, bit će najstariji predsjednik SAD-a u prvom mandatu, odabrao je 44-godišnju Sarah Palin, s dvije godine iskustva na dužnosti guvernerke.

Kod predstavljanja, McCain nije spominjao njezinu spremnost da preuzme dužnost predsjednice SAD-a, a politički analitičari naznačili su to glavnom slabošću njezina izbora.

Međutim, odabir trenutka objave republikanskog kandidata za potpredsjednika pokazao se izvanrednim, jer samo dan nakon govora Baracka Obame na demokratskoj konvenciji u Denveru, u kojem je prihvatio predsjedničku kandidaturu kao prvi crnački političar u povijesti SAD-a i obećao temeljite promjene u unutarnjoj i vanjskoj politici zemlje, svi američki mediji govore samo o Sarah Palin.

Kao gradonačelnica malog grada Wasile i politički 'outsider' na izborima 2006., uspjela je pobijediti etabliranoga republikanskg guvernera Franka Murkowskog na predizborima, te bivšeg demokratskog guvernera u dva mandata Tonyja Knowlesa.

U Republikanskoj stranci izgradila je reputaciju kao socijalna i ekonomska konzervativka koja insistira na strogim etičkim mjerilima za političare. Pripisuje joj se otkrivanje više slučajeva korupcije, a oporezivanjam dobiti moćnih naftnih kompanija napunila je budžet Aljaske.

Godine 2003. i 2004. predsjedavala je državnom Komisijom za zaštitu rezervi nafte i plina, koja upravlja tim ključnim resursima Aljaske.

Zalaže se za eksploataciju nafte u Nacionalnom parku prirode na Aljasci, što podržava administracija predsjednika Georgea W. Busha i mnogi ključni republikanski dužnosnici, ali ne i senator McCain.

Njezin guvernerski mandat ne protiče bez kontroverzi, pa se tako nalazi pod istragom zbog optužbi da je otpustila državnog povjerenika za javnu sigurnost Walta Monegana, jer je odbio dati otkaz u policiji njezinom bivšem šogoru.

Suprug Todd, koji je porijeklom dijelom Eskim, ranije je bio profesionalni ribar a danas je zaposlen u naftnoj kompaniji Northe Slope.

Sarah Palin je majka petero djece - 19-godišnjeg Tracka, kćeri Bristol 17, Willow 14 i Piper 7, te 4-mjesečnog Triga. Najstariji sin prošle se godine prijavio u vojsku, a najmlađi sin rođen je prije četiri mjeseca s Downovim sindromom.

Rođena je u Ajdahu, a od 1964. živi na Aljasci. Protestantica je, s diplomom novinarstva sa sveučilišta Idaho. Radila je kao sportska novinarka, bila vlasnica tvrtke za sportsku opremu, te vlasnica komercijalne ribolovne tvrtke, navodi se u njezinoj biografiji.

Članica je Nacionalne puškarske udruge (NRA), prenosi Hina, a hobiji su joj tipični za Aljasku - lov i ribolov.