Svijet
0

Bin Laden objavio rat Mušarafu

FENA
Šef Al-Qaide Osama Bin Laden je objavio rat pakistanskom predsjedniku Pervezu Mušarafu, savezniku SAD-a, u novoj audio poruci koja je objavljena u četvrtak, saopćila je organizacija SITE specijalizirana za nadziranje islamističkih internet stranica.

"Obavezujuće je za muslimane u Pakistanu da vode džihad i da se bore da svrgnu Perveza, njegovu vladu, njegovu vojsku i one koji mu pomažu", govori glas koji se pripisuje Bin Ladenu.

Prvi čovjek Al-Qaide namjerava da osveti krv koju su prolili "islamski šampioni", navodi se u poruci koju je objavio As-Sahab, medijski ogranak terorističke mreže, saopćio je SITE.

Bin Ladenova desna ruka Ayman Zawahiri je već u julu pozivao Pakistance da se pobune protiv Mušarafa, nakon što su pakisitanske trupe izvele napad na Crvenu džamiju u Islamabadu koju su okupirali islamistički militanti.

General Mušaraf je vjeran SAD-u u borbi protiv terorizma i već dugo je meta Al-Qaide. On se pridružio Washingtonu kako bi krajem 2001. godine svrgnuli talibanski režim u Afganistanu.