Svijet
163

Bill Clinton: Izraelu prijeti izolacija

Klix.ba
Bill Clinton (Foto: EPA)
Bill Clinton (Foto: EPA)
Bivši američki predsjednik Bill Clinton je upozorio Izrael da mu prijeti izolacija zbog ponovljenih sukoba u Gazi te ubistva četvero palestinske djece na plaži.

Više od 220 Palestinaca, od kojih su većina civili, poginuli su tokom 10 dana izraelskog bombardovanja i granatiranja Gaze u znak odmazde za više od 1.200 granata koje su Hamasovi militanti ispalili na Izrael.

"Dugoročno nije dobro što se Izrael drži izolovano od svjetskog mnijenja zbog nepostojanja održivog mirovnog procesa", rekao je Clinton za informativni kanal NDTV.

On je naveo kako Hamas može kratkoročno nanijeti užasnu štetu Izraelu prisiljavajući ga da ubija palestinske civile u borbi protiv Hamasa, ističući kako je upravo to strategija Hamasa kako bi ostatak svijeta osuđivao Izrael.

Clinton, koji je vršio pritisak za postizanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma u Camp Davidu 2000. godine, pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da nastavi ozbiljne razgovore za postizanje mira.

"Vjerujem da Netanyahu može i treba napraviti sveobuhvatan mirovni sporazum s Palestincima", rekao je on, dodajući da vjeruje kako će 60 posto Izraelaca u tome podržati Netanyahua.

"Cilj treba biti mirovni proces koji Izraelu donosi sigurnost i mir, a Palestincima državu", zaključio je Clinton.