Svijet
0

Bildt razgovarao s Riceovom o Kosovu

FENA
Šef švedske diplomatije Carl Bildt naglasio je u srijedu, u razgovoru s američkom kolegicom Condoleezzom Rice, da je neophodno "lagano prizemljenje" u pitanju Kosova. "Zbog pojačanih napetosti u regiji moramo se pripremiti da ovo pitanje ne bude veliki pad, već lagano prizemljenje u bliskoj budućnosti", rekao je Bildt novinarima nakon susreta s državnom tajnicom Condoleezzom Rice.

Švedski ministar vanjskih poslova, koji je bio vrlo aktivan predstavnik za Balkan 90-ih godina, naglasio je da"teška" situacija u Bosni i Hercegovini zahtijeva izbjegavanje svakog sukoba.

"Ja sam diplomat a diplomati su naviknuti raditi s dobrim rješenjima. Uvjeren sam kako postoji mogućnost da se to postigne pod uvjetom da postoji takva obaveza", dodao je on.

Rice je ponovila da je američki stav o tome pitanju poznat, rekao je glasnogovornik State Departementa Sean McCormck, pozivajući se na bezuvjetnu podršku SAD-a nezavisnost Kosova.

Pregovori između Srba i kosovskih Albanaca, uz posredovanje evropsko-američko-ruske trojke, u principu bi trebalo da budu završeni 10. decembra, kada trojka treba dostaviti izvještaj o statusu Kosova generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu.

U nedostaku konsenzusa, Sjedinjene Države su spremne priznati jednostrano proglašenje Kosova, dok će nekoliko evropskih zemalja slijediti njihov put.