Svijet
0

Bijela kuća žali zbog Izraelskog plana o nastavku kolonizacije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Države žale zbog izraelskog prijedloga o nastavljanju izgradnje stanova u jevrejskim naseljima na okupiranim palestinskim teritorijama, objavila je u petak Bijela kuća nakon najave tog projekta izraelske vlade.

"Žalimo zbog informacija prema kojima Izrael predviđa odobriti novu izgradnju naselja", navodi se u saopćenju Bijele kuće.

"Nastavak izgradnje naselja nije u skladu s obavezom Izraela prema mapi puta", kazao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs u svom saopćenju.

"Kako je predsjednik Barack Obama već rekao, SAD ne priznaje legitimitet daljnje ekspanzije naselja i tražimo da se to prekine", navodi se u saopćenju.

Dok Washington nastoji da "stvori klimu koja će odgovarati održavanju pregovora, ovakva vrsta mjera otežava uspostavljanje takve klime", objavila je Bijela kuća.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odobrit će narednih dana prijedlog izgradnje u jevrejskim naseljima, "pa tek onda bi mogao prihvatiti moratorij od nekoliko mjeseci na kolonizaciju", objavio je vladin izvor u Jerusalemu.