Svijet
0

Bijela kuća i State Department o obnovi prekida vatre u Gazi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush i palestinski predsjednik Mahmud Abas u utorak su se u telefonskom razgovoru suglasili da svako novo primirje na Bliskom istoku "mora poštivati i Hamas" da bi bilo djelotvorno, objavila je Bijela kuća.

Bush je razgovarao s Abasom i palestinskim premijerom Salamom Fayedom, nakon što je u videokonferenciji za svojim pomoćnicima obaviješten o razvoju zbivanja u Gazi, rekao je je glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe na Bushevu teksaškom ranču u Crawfordu.

On je ponovio kako je SAD pozvao Hamas da prestane s raketnim napadima na Izrael.

Po riječima glasnogovornika, Fayed je zahvalio SAD-u za 85 milijuna dolara priloga posebnom fondu UN-a za pomoć Palestincima u Gazi i na Zapadnoj obali.

Bush je razgovarao i s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom, kako bi mu zahvalio za mirovno posredovanje u Gazi.

"Da bi bilo kakav prekid vatre bio djelotvoran, mora ga poštivati Hamas", rekao je Johndroe, dodajući da u odsustvu takvog stajališta, sporazum o prekidu vatre ne bi vrijedio na papira na kojem je napisan.

Državna tajnica Condoleezza Rice i savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley kontaktirali su s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i njegovim osobljem, rekao je glasnogovornik.

"Predsjednik Bush je zabrinut za građane Gaze, no ne i za terorističke čelnike Hamasa. Jedini način na koji će to prestati je da Hamas prekine ispaljivati projektile. Nadajmo se da će se oni (Hamas) prosvijetliti i služiti narodu Gaze", rekao je Johndroe.

State Department je objavio da je državna tajnica Rice i dalje poziva na "trajan i održiv" prekid vatre, kojim bi se okončali izraelski napadi na Gazu i raketni napadi Hamasa na Izrael.

U telefonskim razgovorima s izraelskim i arapskim čelnicima, uključujući jordanskog kralja Abdullaha II, Rice se založila za trajno rješenje skupa.

"Ona marljivo radi kako bi pridobila obje strane da se slože da prekid vatre može biti obnovljen i u cijelosti poštovan", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Gordon Duguid.

Rice je s kraljem Abdullahom razgovarala u utorak. U ponedjeljak je govorila s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni, te sa šefovima diplomatija Egipta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U posljednja 24 sata Rice je također razgovarala sa svojim britanskim kolegom Davidom Milibandom, visokim predstavnikom EU-a Javierom Solanom i ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, objavio je State Department.

Objavljujući prilog SAD-a od 85 milijuna dolara fondu UN-a za pomoć Palestincima, State Department je pozvao sve kojih se to tiče na "zaštitu nevinih života i posvećivanje hitnim humanitarnim potrebama ljudi u Gazi, uz osiguravanje nužnog pristupa u Gazu za UN i druge humanitarne organizacije".