Svijet
0

Bijela kuća: Aerodromi u Istanbulu i Briselu su simboli međunarodne veze

FENA
Teroristički napad na istanbulskom aerodromu "Ataturk" u utorak uvečer u kojem je poginulo najmanje 36 osoba, a ranjeno 150 izazvao je brojne reakcija političara u Sjedinjenim Američkim Državama koji osuđuju ovaj gnusni čin.

"Sjedinjene Države najoštrije osuđuje gnusni teroristički napad na Međunarodnom aerodromu 'Ataturk' u Istanbulu. Aerodrom u Istanbulu, kao i aerodrom u Briselu, koji je napadnut ranije ove godine, predstavljaju simbol međunarodne veze i veze koja nas povezuje“, kaže se u saopćenju Bijele kuće.

Iz Bijele kuće su izrazili saučešće porodicama žrtava i poželjeli brz oporavak povrijeđenima.

"Ostajemo nepokolebljivi u našoj podršci Turskoj, našem NATO savezniku i partneru, zajedno s našim prijateljima i saveznicima diljem svijeta, kao i do sada iako se i dalje suočavamo sa opasnostima terorizma“, dodaje se iz Bijele kuće.

Oglasili su se i iz State Departmenta istaknuvši da „nažalost ovaj ubilački napad je najnoviji u nizu napada čiji je cilj ubijanje i sakaćenje nedužnih civila.“

"Takvi napadi će samo ojačati našu odlučnost da radimo zajedno sa Vladom Turske u borbi protiv pošasti terorizma i podržimo sve one širom regije koji rade na promociji mira i pomirenja", kaže se iz State Departmenta.

I predsjednički kandidati su iskazali svoje žaljenje zbog onoga što se u utorak uvečer dogodilo na aerodromu "Ataturk".

"Teroristi su ponovo pogodili u srce jednog od naših NATO saveznika. Svi Amerikanci stoje ujedinjeni sa narodom Turske protiv ove kampanje mržnje i nasilja", kazala je Hillary Clinton, demokratski predsjednički kandidat.

Izborni štab republikanskog kandidata Donalda Trumpha objavio je saopćenje u kojem se kaže da je cijeli svijet zapanjen i užasnut onim što se dogodilo.

"Prijetnja od terorizma nikada nije bila veća. Naši neprijatelji su brutalni i nemilosrdni i spremni su da ubiju svakoga ko se ne saginje pred njihovom voljom“, kažu iz izbornog štaba Donalda Trumpa, prenosi trt.