Kandidat demokrata
19

Biden odnio pobjedu na predizborima u Južnoj Karolini, posebno se zahvalio Afroamerikancima

S. Š.
Joe Biden, aktuelni predsjednik SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden, aktuelni predsjednik SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Joe Biden pobijedio na predsjedničkim predizborima u Južnoj Karolini, što je njegova prva formalna pobjeda na primarnim izborima u izbornoj sezoni.

Usred slabog odziva birača, sudeći prema prvim rezultatima koje je objavio Associated Press, Biden je osvojio i svih 55 demokratskih delegata u državi.

Još sedam delegata su obećali lideri stranaka i izabrani zvaničnici, kao što je samostalni demokratski kongresmen Južne Karoline, Jim Clyburn. Ni Dean Phillips, kongresmen iz Minnesote, niti kandidatkinja Marianne Williamson nisu dobili najmanje 15 posto glasova u cijeloj državi ili 15 posto glasova ni u jednom kongresnom okrugu, što je prag neophodan za osvajanje delegata.

Predsjednik je poslao saopćenje ubrzo nakon što su rezultati proglašeni u njegovu korist, posebno ističući glasače afroamerikanskog porijekla koji čine 26 posto stanovnika države i značajan dio demokratske glasačke baze u Južnoj Karolini.

"Kao što sam rekao prije četiri godine, ova kampanja je za sve koji su ostavljeni i koji se osjećaju kao da su po strani. To važi i danas. Sa više od 14 miliona novih radnih mjesta i rekordnih 24 mjeseca uzastopno - dakle, dvije godine - sa stopom nezaposlenosti ispod četiri posto, uključujući rekordno nisku stopu nezaposlenosti za crne Amerikance, ne ostavljamo nikoga samog", rekao je.

Predizbori u Južnoj Karolini su otvoreni, dozvoljavajući svakom registrovanom glasaču da učestvuje, iako birači uglavnom biraju samo jednu predizbornu selekciju - demokratsku ili republikansku - da glasaju. Od nešto više od tri miliona registrovanih birača u Južnoj Karolini, oko 13 posto je učestvovalo na demokratskim predizborima 2016. godine, kada je pobijedila Hillary Clinton, dok je 16 posto glasalo na predizborima 2020. godine kada je pobjedu odnio Biden.

Republikanci Južne Karoline izlaze na birališta 24. februara, kada će se bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley suočiti s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.