Najveće priznanje
0

Biden odlikovao pilota koji je tokom rata u Vijetnamu odbio direktnu naredbu

F. H.
Screenshot
Screenshot
Američki predsjednik Joe Biden dodijelio je najveće nacionalno vojno odličje pilotu helikoptera iz Vijetnamskog rata koji je zanemario direktnu komandu.

Penzionisani vojni kapetan Larry Taylor, koji sada ima 81 godinu, 1968. godine svojim je helikopterom Cobra sudjelovao u borbi kako bi spasio četiri američka vojnika od gotovo sigurne smrti.

Bilo mu je naređeno da se vrati u bazu, ali je odbio kada je saznao da nije poslan drugi spasilački helikopter. Cobra nikada prije nije bila korištena za takvu misiju, kaže vojska.

U Bijeloj kući dodijeljena mu je Medalja časti, najveće priznanje SAD-a.

U noći 18. juna 1968., izviđački patrolni tim koji je tada prvi poručnik Taylor spasio došao je pod jaku vatru i bio je okružen neprijateljskim trupama izvan Ho Chi Minh Cityja.

Budući da mu je ponestajalo goriva i municije, izveo je niske napade dok je neprijatelj uzvraćao intenzivnom vatrom oko pola sata.

Nakon što je shvatio da je ruta za bijeg tima smrtonosna zamka, radiom je javio novu točku izvlačenja.

Kada su ljudi stigli na lokaciju, prvi poručnik Taylor spustio je helikopter "sa potpunim zanemarivanjam svoje lične sigurnosti" kako bi pokupio četiri vojnika, saopćila je Bijela kuća.

Muškarci su se morali držati vanjskog dijela letjelice za dvije osobe jer unutra nije bilo mjesta.

"Spasilački helikopter nije dolazio. Umjesto toga, poručnik Taylor je dobio direktnu naredbu: Vrati se u bazu. Njegov odgovor je bio jednako direktan: 'Izvlačim svoje ljude. Izvlačim svoje ljude'. Poručnik Taylor bi sam izveo izvlačenje, potez koji nikada prije nije postignut u Cobri", kazao je Biden.

Tokom izvlačenja, helikopter je bio pogođen u više navrata.

"Odbio je odustati. Odbio je ostaviti sunarodnjaka Amerikanca. Kada je dužnost zahtijevala, Larry je učinio sve da odgovori. Ponovo je napisao sudbinu četiri porodice za generacije koje dolaze", kazao je Biden.

Medalju časti primilo je samo 3515 američkih vojnih osoba, od 40 miliona koliko ih je služilo od građanskog rata.