Italija
0

Berlusconiju nakon napada porasla popularnost

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rejting talijanskog premijera Silvija Berlusconija ponovno je iznad 50 posto nakon napada u Milanu, koji je izazvao val suosjećanja čak i među opozicijskim glasačima, pokazali su rezultati ankete objavljeni u nedjelju.

Berlusconija (73) prije sedmicu dana pogodio je minijaturnom replikom Milanske katedrale duševni bolesnik Massimo Tartaglia nakon političkog skupa u Milanu, podsjetio je Reuters.

Anketa koju je provela talijanska agencija za istraživanje javnog mnijenja ISPO, a objavio talijanski dnevnik Corriere della Sera, pokazala je da se Berlusconijeva popularnost popela nakon napada na 55,9 posto, dok ga je sredinom novembra podržavalo svega 48,6 posto građana Italije.

Ugledni istraživač javnog mnijenja Renato Mannheimer izjavio je da je popularnost Berlusconija porasla uglavnom kod mlađih glasača i katoličkih vjernika.

Berlusconi je popravio rejting kod glasača lijevo od centra, pa tako 17 posto glasača ove političke orijentacije ima pozitivno mišljenje o talijanskom premijeru.

Napad na Berlusconija, izveden 13. decembra, šokirao je većinu Talijana, a njegove pristalice okrivile su za to klimu mržnje koja vlada u zemlji i česte napade na premijera.

Usprkos svemu, Talijani su i dalje vrlo podijeljeni kada je riječ o odnosu prema premijeru, pa su ankete provedene u nekoliko proteklih dana pokazale da je između 20 i 25 posto građana pozdravilo napadača Tartagliu smatrajući da je Berlusconi "opasnost po državu".